Miljoona yli 65-vuotiasta – ongelma vai mahdollisuus?

Anne Heikkinen - 10.11.2012 - 18:59:47

Elämänkokemusta, hiljaista tietoa ja valoisaa virtaa – näitä piisaa senioreissamme. Ohjelmasarjassa 10 kysymystä ikääntymisestä kurkataan ikäihmisten elämään monelta nurkalta.

Seniori, harmaa pantteri, ikäihminen – rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Suomen sanotaan olevan ikääntyvä yhteiskunta. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu jo nyt miljoona yli 65-vuotiasta. Ikääntymiseen varautuminen nähdään monesti vain kasvavien haasteiden ja ongelmien näkökulmasta, mutta tämä on vain osa totuutta. Väestön ikääntyminen on myös huima mahdollisuus.

– Täytyy nähdä niin, että se on hyvinvointiyhteiskuntien suuri menestys, että eliniänodote kasvaa. On erinomaisen positiivinen asia, että ihmiset voivat aktiivisina ja suhteellisen terveinä ja toimintakykyisinä elää pidempään ja toteuttaa elämänunelmaansa ja nähdä seuraavien sukupolvien kasvu ja kehitys. Yhteiskunnan kannalta mahdollisuus on siinä, että ikääntyvät ovat varsin terveitä ja varakkaampia kuin koskaan aiemmin. Nyt eläkkeelle siirtyvien ihmisten joukko on tottunut erilaisiin kulutustottumuksiin kuin ennen sotaa syntyneet sukupolvet, toteaa professori Juha Kinnunen Itä-Suomen yliopistosta.

Toki valtavia haasteitakin löytyy, suurimpana kysymys siitä, mistä löytyy tekeviä käsiä hoito- ja hoivapalveluiden tuottamiseen.

– Vuoteen 2015 mennessä tarvittaisiin 220–230 000 uutta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Julkisen järjestelmän koulutettujen ammattien ja palkkatyön kautta tapahtuvan hoivan historia ei ole kovin pitkä Suomessa ja ollaanko tulossa siihen, että hoito- ja hoivavastuuta palautetaan takaisin perheille? Tämä on moniulotteinen ja hankala kysymys, josta ei ole kovin paljon haluttu vielä keskustella, Kinnunen muistuttaa.

– Meillä on menty yksi tai kaksi askelta liian pitkälle yksilöllisyyden korostamisessa. Kysymys on siitä, miten sukupolvet hoitavat toisiaan, ja itse asiassa kysymys on siitä, miten nyt eläkkeelle jäävät hoitavat omat vanhempansa, korostaa professori Juho Saari.

Mutta miten ikäihmiset haluaisivat oman elämänsä ja tarvitsemansa palvelut tulevaisuudessa järjestää? Sitä kysytään Itä-Suomen yliopiston Ikäinnovaatio -hankkeen kyselyssä. Tämä kysely kolahtaa postilaatikkoon marraskuun aikana kaikille pohjoissavolaisille tänä vuonna 60 tai 70 vuotta täyttäville.

kuuntele Kesto 20'55"

 

Ohjelmasarjan etusivulle

Ohjelmasarjan osat:

 1. Millä reseptillä jaksaa töissä – vielä seniorinakin?
 2. Onko ikääntyville riittävästi asumisen vaihtoehtoja?
 3. Millainen merkitys on matalan kynnyksen hyvinvointipalveluilla?
 4. Omaishoito on rakasta ja raskasta työtä
 5. Miljoona yli 65-vuotiasta – ongelma vai mahdollisuus?
 6. Millainen merkitys elintavoilla on ikääntyvien hyvinvoinnille?
 7. Kuinka tukea onnellista ikääntymistä?
 8. Mikä on teknologian rooli ikääntyvien hoivan saralla?
 9. Kuntouttava työote patistaa ylös sängystä
 10. Millainen on kuntien rooli hyvän ikääntymisen tukemisessa?

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 18 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer