Hoitotyön koulutusohjelma - kätilön työ menee iholle

Kuva: Anne Heikkinen

Kätilö on läsnä ihmisen elämän ehkä vaikuttavimmissa hetkissä.

Työhön liittyy suuria tunteita, vahvoja vuorovaikutustilanteita ja kosolti käsityöläisyyttä. Siksi ammattiin opitaan pitkän ja käytännönläheisen polun kautta.

» Kätilöopinnot, etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

 

"Kyllä tää on mun juttu"

Savonia-ammattikorkeakoulusta jouluna 2010 kätilöksi valmistunut Reetta Martikainen työskentelee KYSin prenataaliosastolla. Kätilön työ ei ole hänelle suoranainen kutsumusammatti, vaan ala valikoitui ammattikorkeakoulun valintaopasta selaamalla.
– Mietin sairaanhoitajan työtä ja fysioterapeutin työtä, mutta ne ei kiinnostaneet niin paljon. Sitten huomaisin terveydenhoitajan ja kätilön koulutuksen, se kuulosti hyvältä ja ajattelin, että sitä haluan lähteä kokeilemaan, Reetta kertoo.

Prenataaliosastolla hoidetaan raskaana olevia naisia sekä jo synnyttäneitä äitejä vauvoineen.
– Osasto on työpaikkana tosi monipuolinen. Siellä on haasteellisia potilaita ja kun on myös synnyttäneitä ja vauvoja sekä leikattuja äitejä, niin saa monelta alueelta pidettyä ammattitaitoa yllä.

– Haastaviakin tilanteita tulee. Raskaana olevien osastolla ne, jotka joutuvat olemaan osastolla pitkiä aikoja ennenaikaisuuden vuoksi, niin mietitään miten saa potilaan motivoitumaan hoitoon. Se on tosi kyllästyttävää makailla vaan päivästä toiseen, Martikainen kuvaa.

Opiskeluaika on jäänyt mieleen hyvänä kokemuksena.
– Opintojen alku tuntui pitkältä, koska ensin opintoihin kuuluu sairaanhoitajaopinnot. Koska olin hakenut kätilöksi, niin odotin koko ajan sitä, että milloin pääsen tekemään kätilön työtä. Kun pääsi kätilön harjoitteluihin, niin oli aika odottavainen tunnelma kun oli monta vuotta valmistellut itseään, että pääse harjoitteluun ja odotukset oli aika korkealla. Yllättävän nopeasti opiskeluaika kuitenkin meni.

Kuuntele millainen on Reetan tyypillinen työpäivä prenataaliosastolla:

kuuntele Kesto: 10'39"

 


Toimittaja: Anne Heikkinen

Haastateltavana:

  • Kätilö Reetta Martikainen, KYS

» Kätilöopinnot, etusivu

» Ammattiesittelysarjan etusivu

Footer