Kirjailija Heikki Turunen: Kansankuvaaja kansansa terapeuttina

Kimmo Salvén - 17.2.2009 - 15:21:00

Kuva: Kimmo SalvénArkkipiispalla vieraana on Kuopion kaupungintalolla pidettävä esitelmä- ja keskustelusarja.

Ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leon kutsumina tavataan tunnettuja tieteen, talouselämän, taiteen ja muiden alueiden edustajia. Teemojen käsittelyssä korostuvat eettiset näkökulmat.

Taustayhteisöinä mukana ovat Kuopion kaupunki, Kuopion Yliopistoseura ry ja Karjalan hiippakunnan säätiö.

» Ohjelmasarjan etusivulle

Kevään 2009 osalta Arkkipiispalla vieraana -tilaisuuksien sarjan käynnisti kirjailija Heikki Turunen. Aluksi arkkipiispa esittelee vieraan.

kuuntele Kesto: 8'57"

 


 

Kuva: Kimmo Salvén

Turunen vertaa omassa puheenvuorossaan omaa kirjoittamisen ja kerronnan tapaansa nykyiseen kuivaan ja kankeaan kirjoitustrendiin. Hän toteaa, että nykyisen trendin mukaan tekstissä ei saisi näkyä sen enempää kirjoittajan paikallisuus kuin kansallisuuskaan.

Hän myös ihmettelee nykykirjailijoiden elotonta tapaa kirjoittaa, kun Turunen kertoo oman tekstinsä pursuavan kielellistä rikkautta kaikkine kiäntöineen ja viäntöineen, unohtamatta kerronnasta viljavaa synonyymien rikkautta.

Turunen piikittelee nykykirjallisuutta ja -kirjailijoita myös siitä, että kun ennen kirjailija pärjäsi omillaan, nykyisin pärjätään lähinnä erilaisten palkintojen tai palkintoehdokkuuksien mukanaan tuoman maineen ja gloorian turvin.

Kirjailija Heikki Turunen on pitkän kirjailijauransa aikana ennättänyt olemaan paljon tekemisissä lukijoidensa kanssa. Hän kertoo, että ihmiset lähestyvät häntä usein turuilla ja toreilla, puhelimitse ja kirjeitse. Kaikki kontaktit eivät suinkaan ole olleet mieltäylentäviä, onpa häntä uhkailtu ja teksteissä paistavan EU-vastaisuuden vuoksi jopa ryssiteltykin.

Hän toteaa, että kansankirjailija joutuu tahtomattaan niiden terapeutiksi joista kirjoittaa. Mitä se sitten kertoo ajasta, yhteiskunnasta, politiikasta, tai terveydenhuollosta? Onko maailma enää edes mitoitettu tavallista ihmistä varten?

Muun muassa näitä aiheita Turunen pohtii omassa puheenvuorossaan, jonka voit kuunnella oheisen äänilinkin kautta.

kuuntele Kesto: 38'14"


» Ohjelmasarjan etusivulle

Taltioitu Kuopion kaupungintalolla 20.1.2009

Lähettäjä: Topi Kallinen (vieras) - 2.1.2015 - 16:24:00

Arkkipiispa teki merkittävän kädenojennuksen tuonne Karjalaispuolelle, kun nyt Heikki Turunen ei nimenomaan ole Karjalaisten tai minkään Suomen heimon prinsipaalinen edustaja tai sellaiseksi edes pyrkivä.

Olisiko uskonto nähtäväkin tällaisena hienovireisenä viitetaustana, johon voisimme peilata omaa mielen tai sielun maisemaamme. Tämä miellyttää jo kovasti!

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer