Snellman ja Kuopio

Kari Salmela - 13.11.2004 - 16:35:11

Ennen Kuopion vuosiaan Snellmanin maine oli kiirinyt ympäri maan. Nuori Snellman sai yliopistouransa alkuvaiheessa rettelöitsijän maineen. Syystä vai suotta? Siitä tutkijat ovat erimielisiä. Snellman instituutin johtaja Teppo Vihola pitää rettelöitsijän mainetta liioiteltuna.

Joka tapauksessa Snellman sai 1830 luvun lopussa potkut yliopistosta ja raskaat sakot uppiniskaisuudesta.

kuuntele Kesto 5'57"

Snellmanin Kuopioon lähtöä on nimitetty sisäiseksi maanpaoksi. Totta on, että hänen toimintaedellytyksensä heikkenivät Helsingissä huomattavasti yliopistosta saatujen potkujen jälkeen, mutta määrättiinkö Snellman sisäiseen maanpakoon?

Ja miksi hän valitsi Kuopion? Oliko syynä se, että yksi harvoista kirjapainoistamme sijaitsi Kuopiossa ja Snellman pääsi toteuttamaan yhtä unelmaansa: toimittamaan viestiään suoraan lukijoille sanomalehden välityksellä?

kuuntele Kesto 5'23"

Rehtorina Snellman oli tiukka ja arvostettu opettaja Kuopiossa. Hän oli myös erittäin pidetty sen aikaisissa, vaikkakin pienissä seurapiireissä Kuopiossa.
Perustamiensa Saima ja Maamiehen ystävä –lehtien kautta Snellman sai suoraan kontaktin lukijoihin. Ruotsinkielisen Saiman välityksellä hän ajoi, lähinnä sivistyneistöön päin, suomalaisuusajatuksiaan.
Hän piti tärkeänä sitä, että suomenkielisen Maamiehen ystävän kautta on suora kontakti koko ajan lukutaidoltaan laajenevaan suomenkieliseen kansanosaan.

kuuntele Kesto 11'50"

Kuopiossa ollut venäläishallinto ei pitänyt Snellmania vaarallisena tämän ajatusten takia. Toista mieltä oli Helsingissä istuva tsaarin sensuuri, jonka mahtikäskyllä mm. Saima-lehti lakkautettiin.

Kuopiossa Snellmania muistettiin lämmöllä pitkään. Jäihän kaupunkiin hänen ajaltaan kaksi köyhälle väestölle tarkoitettua koulua. Koululaitos toimi Kuopiossa jo pari vuosikymmentä ennen sen perustamista.

 


Lukija: Eeva Hynynen

 

Haastateltavana:

  • Johtaja Teppo Vihola, Kuopion Snellman instituutti

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 11 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer