Napapaidan koodikieli

Kari Salmela - 3.2.2006 - 10:53:00

Murrosikäinen nuori viestii pukeutumisellaan. Eräänlainen koodikieli kertoo johonkin kuulumisesta. Omaan ryhmään, musiikilliseen alakulttuuriin tai vaikka oman koululuokan jäseneksi kuuluminen voi muokata pukeutumista ja käyttäytymistä.

- Aikuisen silmin näitä koodeja ei voi tulkita. Napapaita nuorella tytöllä ei ole seksistinen viesti. Se ei ole edes tarkoitettu aikuisten silmin katsottavaksi, sanoo lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.

Kun kapinoiva lapsi on kotona, kannattaa muistaa, että aikuiset antavat sen mallimaailman, johon murrosikäinen lapsi on kasvamassa. Tuo annettuun maailmankuva voi olla vähemmän houkutteleva.
- Kun koko ajan on kritiikkiä ilmassa, lapsi alkaa pelätä sitä, milloin hän itse on sen kritiikin kohteena ja etsii itsestään vikoja, sanoo Raisa Cacciatore.

kuuntele Kesto 4'10"

Kuva: Kari SalmelaRaisa Cacciatoren mukaan suurimpiin ongelmiin joutuvat varhain kehittyneet tytöt ja myöhään kehittyneet pojat. Erilaisuus on pelottavaa, ei vain nuorelle, joka kokee olevansa erilainen kuin ryhmänsä. Myös ryhmä voi vierastaa erilaiseksi tullutta tai jäänyttä jäsentään.

kuuntele Kesto 3'08"

Napapaita ja muut nuorison pukeutumistrendit aiheuttavat aikuisten keskuudessa jossain määrin hämmästelyä. Raisa Cacciatore toppuuttelee.

- Jos nuori haluaa pukeutua napapaitaan niin antaa pukeutua. Jos pukeutuja on pullea tyttö niin mitä väliä! Ei sen asun ole tarkoituskaan olla seksistinen! Jos asun pitää olla napapaita niin se on juuri se juttu. Kyllä seksi on katsojan silmissä kun 13-vuotias leikkii prinsessaleikkejä!

kuuntele Kesto 7'25"


Haastateltavana:

  • Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, Väestöliitto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer