Puljonkia ja wiinihyydettä - Snellman-menu kutsuu 1800-luvun makujen maailmaan

Anne Heikkinen - 24.3.2006 - 10:56:00

"Pyydän, että luumut, joita eilen pyysin, lähetetään perjantaina samoin kuin 1 purkki säilöttyä Kemin lohta ja 1 naula Sippolan kesäjuustoa – joista toimitan rahat, kun saan tietää hinnan."

Näin sanailee J.V. Snellman 1800-luvun arjen ja juhlan makuja esittelevän menukansion sitaatissa. Ravintoloiden käyttöön tarkoitettu menukansio sisältää J. V. Snellmanin aikaan liittyviä aterioita ja ateriakokonaisuuksia.

Menukansion kokoaminen on vaatinut aikamoista salapoliisityötä sen opinnäytetyönään tehneiltä Savonia-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoilta, sillä tietoa aikakauden ruoanvalmistuksesta on saatavilla varsin vähän.

Menukansioiden valmistuminen ajoittuu sopivasti J.V. Snellman juhlavuoteen. Idean äitinä voidaan pitää Kuopion yliopiston emeritaprofessori Sirkka Sinkkosta, käytännön työstä ovat vastanneet ruokapalvelujen lehtori Sinikka Määttälä sekä restonomiopiskelijat Mervi Luomajoki ja Kati Väätäinen.

kuuntele Kesto 5'08"

"Tarjolla on yleensä 12-15 ruokalajia, lukematta mukaan, että valita voi kahdesta keitosta, paistista jne. ynnä erilaisista salaateista ja hedelmistä. Tällainen päivällinen maksaa kaksi ruplaa hengeltä. Viiniä on otettava aina, eikä tietenkään kehnointa. Mutta saa ottaa puolikkaankin pullon."

Ruokalistalta saattoi 1800-luvulla löytää muun muassa krokaania, pinaattiputinkia, pernuakuorukoita tai väskynäkräämiä. Millainen aika oli ruuanvalmistuksen kannalta? Entä oliko J.V. Snellman kulinaristi?

kuuntele Kesto 7'36"

 


Menukansioihin voi käydä tutustumassa osoitteessa:

www.savonia-amk.fi/savonia/snellman-menu

Haastateltavana:

  • Restonomiopiskelija Mervi Luomajoki, Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Restonomiopiskelija Kati Väätäinen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer