Mikä säätelee syömistä?

Anne Heikkinen - 23.5.2006 - 10:01:00

Kuva: Anne HeikkinenSyöminen on yksi elämän perusnautinnoista, sanoo syömisen hallintaan perehtynyt tutkija Leila Karhunen Kuopion yliopistosta. Tutkijan villeimmissäkään suunnitelmissa ei ole korvata ravinnon saantia parilla päivittäisellä kapselilla.

Joka tapauksessa syömistä säätelevien tekijöiden tuntemisesta on tullut entistä tärkeämpää, sillä lihavuus on lisääntynyt räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä nopeasti ovat lisääntyneet ylipainoon liittyvät sairaudet, kuten aikuistyypin diabetes.

Mitkä tekijät ohjaavat syömistä ja kylläisyyden tunnetta? Entä miksi seisovassa pöydässä tulee aina syötyä likaa? Tai mitä on opittu nälkä? Kysymyksiin vatsaa tutkija Leila Karhunen:

kuuntele Kesto 6'26"

Kuva: Anne HeikkinenLihavuuteen liittyvä tutkimus herättää kiivasta mielenkiintoa ympäri maailmaa. Yksi kiinnostavista tutkimuskohteista on leptiini, sillä sen on todettu vähentävän syömistä. Elimistössämme on myös joukko muita hormoneita, peptidejä ja välittäjäaineita, jotka säätelevät nälkää, kylläisyyttä ja syömistä.

Mitkä ominaisuudet ruuassa lisäävät kylläisyyttä? Entä pitääkö vanha viisaus paikkansa, että syöminen pitää lopettaa silloin kun on vielä hieman nälkäinen? Tutkija Leila Karhunen:

kuuntele Kesto 6'14"


Haastateltavana:

  • Tutkija Leila Karhunen, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
11 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer