Laatuajattelu jyllää korkeakoulumaailmassa

Anne Heikkinen - 28.2.2007 - 12:51:00

Euroopassa on noin kolme tuhatta korkeakoulua ja 17 miljoonaa korkeakouluopiskelijaa. Mukaan mahtuu monenlaista koulutusta, tutkimusta ja hanketta.Siksi tarvitaan yhtenäistä, eurooppalaista laadunvarmistusjärjestelmää, jolla voidaan osoittaa korkeakoulujen laadunvarmistuksen taso.

Suomessa tätä työtä tekee Korkeakoulujen arviointineuvosto, joka on auditoinut niin yliopistojen kuin ammattikorkeakoulujenkin laadunvarmistusjärjestelmiä vuodesta 2005 lähtien.

Mutta miten ja mitä laatua mitataan? Kysymykseen vastaa Korkeakoulujen arviointineuvoston puheenjohtaja Ossi V. Lindqvist.

kuuntele Kesto 4'30"

 

Kaikki suomalaiset korkeakoulut on tarkoitus auditoida vuoden 2011 loppuun mennessä. Korkeakoulujen arviointineuvoston puheenjohtaja Ossi V. Lindqvist toteaa, että ilahduttavaa on ollut korkeakoulujen into lähteä mukaan laadunvarmistuksen kehittämis- ja arviointityöhön

Silti laadunvarmistus herättää myös negatiivisia tuntemuksia. Tuoreen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen julkistaman raportin mukaan laadun mittaamisen pelätään vievän liikaa aikaa ja voimavaroja.

kuuntele Kesto 4'39"

 

Tutkimuspäällikkö, yliopettaja Riitta Rissanen Savonia-ammattikorkeakoulusta kertoo, että koulutusorganisaatiossa laatu ei ole erillinen prosessi vaan se linkittyy kiinteästi kaikkeen organisaation toimintaan. Tärkeintä laadun kehittämisen kannalta on hyödyntää kerättyä tietoa laadun varmistuksen työkaluna.

Mutta kenen kannalta laatua ammattikorkeakoulussa mitataan? Entä onko pelkoa siitä, että laatu vie voimavaroja korkeakoulun ydintyöltä?

kuuntele Kesto 8'20"


Haastateltavana:

  • Puheenjohtaja Ossi V. Lindqvist, Korkeakoulujen arviointineuvosto
  • Tutkimuspäällikkö, yliopettaja Riitta Rissanen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 10 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer