Tietoteknologia ja oppimisen vallankumous

Anne Heikkinen - 17.4.2007 - 13:51:00

Vastuuta oppimisesta ei voida siirtää edistyneimmällekään teknologialle. Oppiminen tapahtuu nyt ja tulevaisuudessakin oppijan mielessä, mutta kylläkin apuvälineiden tukemana ja yhä enemmän sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Näin toteaa tietoteknologian opetuskäyttöä tutkiva ja kehittävä professori Päivi Häkkinen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksesta. 

Häkkinen toteaa, että viime vuosina kehitetyt teknologiset sovellukset, kuten mobiililaitteet, langattomat tietoverkot ja pelinomaiset ympäristöt ovat aikaansaamassa oppimisen vallankumousta.

Mutta kuinka hyvin suomalainen koulujärjestelmä vastaa tähän oppimisen vallankumouksen haasteeseen? Entä kuinka hyvin me tiedämme millaista oppimista ja osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Tai onko tietoteknologian opetuskäyttö jo vakiintunut juttu suomalaisessa tietoyhteiskunnassa vai onko koko tietoyhteiskuntatermi jo auttamattoman vanhanaikainen?

kuuntele Kesto 5'04"

Professori Päivi Häkkinen toteaa, että pelkkä teknologia ei tuo pedagogista viisautta. Tietoteknologian opetuskäyttö ja nimenomaan sen pedagogiset mallit ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta 1990-luvun alkupuolelta lähtien myös tutkimusmaailmassa.

Häkkisen mukaan tietoa ja kokemusta siis alkaa olla olemassa, mutta ongelmana on se, miten hyvät käytänteet ja pedagogiset mallit saadaan jalkautettua laajan opettaja- ja opiskelijajoukon keskuuteen.

kuuntele Kesto 5'51"

Mutta miltä näyttää tietoteknologian opetuskäytön tulevaisuus? Professori Päivi Häkkinen ennakoi, että sosiaalinen media ja yhteisöllinen verkko-oppiminen tulevat näyttelemään nykyistä suurempaa osaa opetuksen arjessa.

Hän toteaa, että opetusalan ammattilaisilla olisi oppimista blogien, vikien ja pelinomaiset ympäristöjen ympärille syntyneistä yhteisöistä.

kuuntele Kesto 4'09"

 


Haastateltavana:

  • Professori Päivi Häkkinen, Jyväskylän yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer