Monikulttuurisuutta työyhteisöihin

Anne Heikkinen - 23.5.2007 - 15:10:00

Monikulttuurisuus on edelleen vieras ja jopa hieman pelottavakin asia suomalaissa työyhteisöissä. Muun muassa tästä syystä Suomessa asuvien maahanmuuttajien työllistyminen on vaikeaa ja aikaa vievää.

Näin toteaa Maahanmuuttajien työpolku-hanketta vetävä Juha Parkkisenniemi Savon ammatti- ja aikuisopistosta. Hanke on yksi lukuisista käynnissä olevista maahanmuuttajien työllistymisen parantamiseen tähtäävistä projekteista. Tavoitteena on parantaa maahanmuuttajien työelämävalmiuksia sekä kehittää toimintatapoja, joilla saadaan aikaan pysyviä koulutus- ja työelämäratkaisuja. 

Mutta mitkä ovat maahanmuuttajien suurimmat työllistymisen esteet? Hankepäällikkö Juha Parkkisenniemi:

kuuntele Kesto 5'05"

Hyppy suomalaiseen työelämään ei ole helppo. Juha Parkkisenniemi toteaa, että maahanmuuttajan aiempi koulutustausta ei selitä työllistymistä Suomessa - monen korkeakoulututkinnon suorittaneenkin työllistyminen takkuaa. Toisaalta osaaminen ja osaajien tarve eivät kohtaa: Savossakin tarvittaisiin muun muassa metallialan työvoimaa, mutta alan kokemusta omaavia ja työtä tarvitsevia maahanmuuttajia ei ole.

Maahanmuuttajien työpolku –hankkeessa työllistymistä on tapahtunut erityisesti palvelualoille, kuljetusalalle sekä teollisuuteen.

kuuntele Kesto 4'29"

Juha Parkkisenniemi sanoo, että työnantajien asenteet ovat edelleen varsin nihkeitä maahanmuuttajan työllistämisen suhteen. Tarvitaan vielä kovasti työtä, jotta työpaikkojen rekrytointitoimet muuttuvat pysyvästi monikulttuuriseen suuntaan.

kuuntele Kesto 5'26"

 


Haastateltavana:

  • Hankepäällikkö Juha Parkkisenniemi, Savon ammatti- ja aikuisopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer