Kuopion ympäristön kansalaisopistot tiivistävät yhteistyötään

Kari Salmela - 10.9.2007 - 15:43:00

Yhteistyö Kuopion ympäristön kansalaisopistojen kesken tiivistyy.
Kuopion, Siilinjärven-Maaningan, Sisä-Savon ja Lapinlahden Kaskikuusen kansalaisopistoissa esimerkiksi opetussuunnitelmien ja kurssien sisältöjen suunnittelussa opistot konsultoivat ahkerasti.

Opistot julkaisivat ensi kertaa lukukauden 2007-2008 kurssioppaan samanaikaisesti.
Vaikka kansalaisopistojen yhteistyö tiivistyy, ei yhteensulautuminen ole rehtorien mukaan ajankohtaista.

- Olemme halunneet viimeisen vuoden aikana tiivistää yhteistyötä muun muassa sillä, että teemme kyselyjä ja arviointeja samojen mittareiden mukaan. Yhteen liittyminen ei ole ajankohtaista, sanoo Siilinjärven Maaningan kansalaisopiston rehtori Anita Heino.
Samaa painottaa myös Kuopion kansalaisopiston rehtori Hannu Pulkkinen.
- Ei todellakaan ole mitenkään pöydällä se, että mentäisiin yhteen. Mutta sehän on selvä, että Paras-lain mukaan asioita tutkitaan ja luulen, että aika pian alkaa selvitystyö siitä kuinka tätä opistoyhteistyötä tiivistetään, sanoo Pulkkinen.

Kansalaisopistolaitos perustettiin runsaat sata vuotta sitten tehtävänään sivistää sitä kansanosaa, joka ei varallisuutensa tai muuten sosiaalisen asemansa takia voinut hankkia koulutusta.

Kurssien hintataso on kasvavien kulujen mukana ollut jo kahden vuosikymmenen ajan kasvussa ja kansalaisopistojen perustehtävä uhkaa olla vaarassa.
Kurssien hintataso on käymässä köyhemmälle väestönosalle liian kalliiksi, vaikka työttömille, eläkeläisille ja maahanmuuttajille onkin olemassa valtion rahoittama opintosetelijärjestelmä.
- Rajoilla mennään, huokaa Pulkkinen.

Kuva: Riikka Parviainen- Onneksi valtio on laajentamassa opintosetelijärjestelmää. Muutoksen sisältöä emme vielä tiedä. Hänen arvionsa mukaan kansalaisopistoissa opiskelevien sosiaalinen tausta on muuttumassa. Tulevaisuudessa pääosa kurssitarjonnasta suuntautuu maksukykyisemmälle kansaosalle, ennustaa Pulkkinen.

Kuopion kansalaisopiston kurssitarjonta on alkavalla lukukaudella samansuuruinen kuin viime vuonnakin. Opiston tiedottajan Leena Järvinen-Kervolan mukaan yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista ovat lasikurssit. Opisto on saanut uudet laitteet lasin käsittelyyn ja sen mukana ensi talven tarjonnassa on mm uusiolasikurssi.


Haastateltavana:

  • Rehtori Anita Heino, Siilinjärven kansalaisopisto
  • Rehtori Hannu Pulkkinen, Kuopion kansalaisopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
13 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer