Pekka Puskasta vuoden 2007 alumni

Kari Salmela - 2.11.2007 - 13:11:00

Kuopion yliopisto juhlisti ensimmäistä alumnitapahtumaansa valitsema/Kuva: Kari Salmelalla ensimmäiseksi vuoden alumniksi Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puskan.
-Pekka Puska on tehnyt mittavan tutkijanuran ja tullut tunnetuksi erityisesti kroonisten sairauksien ehkäisyn asiantuntijana, muun muassa Kuopion yliopistolle maailmanmainetta tuoneessa Pohjois-Karjala-projektissa, sanoo Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa.

Vuoden alumni valittiin ensimmäistä kertaa. Rehtori Uusituvan mukaan valinnasta tulee yliopiston vuotuinen perinne.
Kantin haastattelussa Pekka Puska muistelee Kuopion korkeakoulun alkuaikoja ja valottaa hieman myös vähemmän julkisuudessa ollutta presidentti Urho Kekkosen roolia kansanterveyspolitiikassa.
Näin vuoden alumni 2007 muistelee tuloaan Kuopioon.

kuuntele Kesto 13'42"

Pekka Puska on kansainvälisesti arvostettu kansanterveyden asiantuntija. Hän joka tuli tunnetuksi Kuopion yliopistolle laajaa kansainvälistä näkyvyyttä tuoneen Pohjois-Karjala-projektin päätutkijana ja johtajana. Vuonna 1972 Kuopiossa alkanut Pohjois-Karjala-projekti on yksi maailman tunnetuimmista kroonisten sairauksien väestötason ehkäisyohjelmista.

Vuonna 1945 Vaasassa syntynyt Puska valmistui Turun yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi vuonna 1968 ja lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1971. Lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi hän väitteli Kuopion yliopistosta vuonna 1974. Hän on Kuopion ja Helsingin yliopistojen kansanterveystieteen dosentti.

Puskan johtama Pohjois-Karjala-projekti siirtyi alkuvuosien jälkeen Kuopion yliopistosta Kansanterveyslaitokselle. Puska on työskennellyt Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessorina ja osastonjohtajana vuodesta 1977, määräaikaisena pääjohtajana vuosina 2000–2001 ja pääjohtajana vuodesta 2003 alkaen. Vuosina 2001–2003 hän toimi WHO:n kroonisten tautien ehkäisyn ja terveyden edistämisen johtajana. Vuonna 2006 hän oli Suomen ehdokas WHO:n uudeksi pääjohtajaksi.

Moneen otteeseen palkittu Puska on julkaissut satoja tieteellisiä artikkeleita sekä runsaasti kansantajuisia kirjoja ja kirjoituksia. Hän on toiminut lukuisissa kansainvälisissä ja kotimaisissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä, viime vuosina muun muassa Suomen Sydänliiton, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja UKK-instituutin säätiön puheenjohtajana. Hänet valittiin hiljattain myös Itä-Suomen yliopisto -hankkeen neuvottelukuntaan. Vuonna 2006 Puska valittiin Maailman Sydänjärjestön puheenjohtajaksi seuraavalle kuusivuotiskaudelle.

 


Haastateltavana:

  • Pääjohtaja Pekka Puska, Kansanterveyslaitos

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
11 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer