Särki kertoo vesistön tilasta

Anne Heikkinen - 21.12.2007 - 14:32:00

Filosofian maisteri Tiina Korkea-aho selvitti tuoreessa väitöstutkimuksessaan särjen papillomatoositaudin esiintyvyyttä Suomen järvissä ja sitä, voisiko se kertoa särjen altistumisesta saasteille ja päästöille. Kyseessä on särjellä esiintyvä hyvälaatuinen ihokasvaintauti, jota esiintyy varsinkin keväisin kalan iholla näkyvinä ja tuntuvina harmaina tai valkoisina kohoumina.

Tutkimuksessa särjen ihokasvaintautia löytyi varsinkin suurista järvistä, kuten Kallavedestä, Saimaalta ja Päijänteeltä.

Väitöstutkimuksen tulosten mukaan vesistön saastumista tai rehevöitymistä on syytä epäillä, jos vesistön särkipopulaatiosta yli 15 prosentilla on papillomatoositauti. Tiina Korkea-aho toteaakin, että särjen ihokasvaintaudin esiintymistä voisi käyttää vesistöjen tilan arviointiin.

kuuntele Kesto 13'17"

Filosofian maisteri Tiina Korkea-ahon soveltavan eläintieteen alaan kuuluva väitöskirja Särjen ihokasvaintauti vesistön tilan indikaattorina tarkastettiin Kuopion yliopiston luonnontieteiden ja ympäristötieteiden tiedekunnassa 15.12.2007.


Haastateltavana:

  • Filosofian maisteri Tiina Korkea-aho

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer