Kasvitauteja voidaan torjua myrkyttömillä heräteaineilla

Anja Hiltunen - 9.6.2008 - 15:11:00

Mansikan härmä ja mesimarjan lehtihome voidaan saada kuriin kasvien oman puolustuksen avulla. Tutkija Anne Hukkanen päätyi tähän tulokseen ruiskuttamalla mansikkaa ja mesimarjaa myrkyttömillä heräteaineilla, jotka aktivoivat kasvien omat puolustusreaktiot. Väitöstutkimuksessa menetelmä havaittiin kasvihuoneolosuhteissa tehokkaaksi mansikan härmää ja mesimarjan lehtihometta vastaan.

Kasvien puolustuksen herättäminen nosti myös lehtien ja marjojen fenolisten yhdisteiden määriä, millä saattaa olla positiivinen vaikutus marjojen terveysominaisuuksiin.

Biologiset ja ympäristön aiheuttamat stressit laukaisevat kasveissa signaalinvälitysmolekyylien välittämiä reaktioita, joiden lopputuotteet, esimerkiksi mikrobien kasvua estävät tai ultraviolettisäteilyltä suojaavat yhdisteet, auttavat kasvia selviytymään. Kasvinsuojelun kannalta on merkittävää, että luontaiset puolustusreaktiot voidaan herättää myös keinotekoisesti käsittelemällä kasveja esimerkiksi signaalinvälitysmolekyyleillä tai niitä muistuttavilla yhdisteillä. Menetelmän etuna perinteisiin torjunta-aineisiin verrattuna on myrkyttömyys, usein pitkäaikainen suojaus useita eri taudinaiheuttajia vastaan sekä pienempi mahdollisuus resistenttien patogeenikantojen muodostumiseen, koska heräteaineet eivät vaikuta suoraan taudinaiheuttajaan.

Tutkimuksessa käytetyt aineet olivat mansikalla Bion ja mesimarjalla Bion, lehtihomeen torjuntaan rekisteröidyt Aliette ja Euparen M sekä joukko fosfiittipohjaisia valmisteita.

Bion-käsiteltyjen kasvien lehdissä ja marjoissa olivat useimpien fenoliyhdisteiden pitoisuudet merkittävästi korkeammat kuin kasveissa luontaisesti olisi. Myös lehtien salisyylihappopitoisuus oli huomattavan korkea.

Fosfiiteilla ja torjunta-aineilla ei ollut vaikutusta mesimarjan lehtien fenoliyhdisteisiin.

Anne Hukkasen väitöskirja ”Kemiallisesti indusoitu resistenssi mansikassa ja mesimarjassa: biokemialliset vasteet ja tehokkuus härmän ja lehtihomeen torjunnassa” kuuluu bioteknologian alaan.

kuuntele Kesto 4'31"


Haastateltavana:

  • Tutkija Anne Hukkanen, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer