Lähiruoan tuottaja ja kuntakäyttäjä eivät kohtaa toisiaan

Anja Hiltunen - 21.9.2008 - 11:09:00

Savon ammatti- ja aikuisopiston EkoCentrian Lähikeittiöhankkeen selvityksen mukaan kuntaruokailussa yleisimmin käytetty lähituote on peruna. Samat tekijät, tuotteiden kilpailukykyinen hinta, toimitusvarmuus ja raaka-aineiden jatkojalostuksen puute rajoittavat lähituotteiden hankintaa eri puolilla Suomea. Keittiöhenkilöstö ja tuottajat eivät aina ymmärrä toinen toistensa tarpeita, mikä voi aiheuttaa ongelmia yhteistyössä. Keittiöillä ei välttämättä ole edes tietoa paikkakunnan omasta elintarviketarjonnasta.

Lähes 70 % kunnista kuului johonkin hankintarenkaaseen. Toisin kuin selvityksen tekijät olettivat, ei hankintarenkaaseen kuulumisella näytä olevan vaikutusta lähituotteiden
käyttöön. Useista vastauksista kävi ilmi, että tuoretuotteet ja leivät
jätetään usein hankintarenkaan kilpailutuksen ulkopuolelle kuntien itse kilpailutettaviksi.

Lähiruokaa Suomen kunnissa on ensimmäinen kuntien lähiruuan käyttöselvitys. Manner-Suomen kuntien ruokapalveluvastaaville 2007 tehtyyn kyselyyn vastasi 92 % Manner-Suomen kunnista. Kyselyllä haluttiin vastauksia siihen, mitä elintarvikkeita julkisen sektorin ruokapalveluihin hankitaan läheltä, kilpailutetaanko elintarvikkeet erikseen, ja kuka tuotteet kilpailuttaa vai hankitaanko ne ilman kilpailutusta.

Ei ole ekologisesti järkevää rahdata ruokaa maailman ääristä, kun meillä on hyvä maa tuottaa turvallista ruokaa.. Ruoka työllistää palkansaajista joka viidennen. Julkisten ruokapalvelujen kotimaisuusastetta nostamalla voidaan luoda työpaikkoja lisää, sanoi MTK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila Lähiruokaviestin päätöstilaisuudessa elokuussa 2008 Helsingissä. Kun ruoka tuotetaan lähialueella, sen maku ja tuoreus säilyvät ja ympäristökuormitus on mahdollisimman vähäinen. Lähiruoka on helppo jäljittää, sillä oman alueen ruoan tekijät tunnetaan. Se on lähiruoan vahvuus.

Mitä muuta kunnissa käytetään lähituotteena kuin perunaa, Eija Muukka?

kuuntele Kesto 4'23"


Haastateltavana:

  • Hankepäällikkö Eija Muukka, Ekocentria, Savon Ammatti- ja aikuisopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer