Saatavuus, tuotevalikoima ja hinta rajoittavat luomun käyttöä päiväkodeissa

Anja Hiltunen - 12.9.2008 - 14:25:00

Kuva: Anja HiltunenLuomuruokailu on Suomessa vielä lapsenkengissä. Esimerkiksi ammattikeittiöiden luomuraaka-aineiden käyttöä rajoittavat ongelmat tuotteiden ympärivuotisessa saatavuudessa, tuotevalikoimien vähäisyys, puolivalmisteiden puuttuminen sekä tavanomaista ruokaa korkeampi hinta.

Ammattikeittiöillä on Suomessa merkittävä rooli elintarvikkeiden käyttäjinä, ja niiden tarjoamilla aterioilla on keskeinen merkitys suomalaisten ravitsemuksessa. Ammattikeittiöiltä toivotaan luonnonmukaisesti tuotetun ruuan käytön lisäämistä, mutta tietoa luomutuotteiden käyttöön vaikuttavista tekijöistä ja luomuruuan ravitsemuksellisista ominaisuuksista on toistaiseksi vähän.

Hankepäällikkö Eija Muukka Savon ammatti- ja aikuisopiston EkoCentria-yksiköstä tutki luomun käyttöä väitöskirjassaan Luomun tie päiväkotiin: Luomuruokailun toteutettavuus ja ravitsemuksellinen merkitys päiväkotilapsille. Tutkimuksen kohteena oli kaksi kuopiolaista päiväkotia, joista toisessa käytettiin luomuruokaa. Lisäksi luomuruokailun toteutettavuutta tutkittiin 22:ssa Portaat luomuun -ohjelmaan kuuluvassa päiväkodissa eri puolilla Suomea.

Kuva: Anja HiltunenKuopiolaisissa tutkimuspäiväkodeissa mitattiin ruuan kulutus kaksi kertaa kuuden viikon jaksoissa. Luomupäiväkodissa laskettiin lisäksi käytettyjen luomuelintarvikkeiden osuus, joka oli keskimäärin noin puolet kaikista käytetyistä elintarvikkeista ja suurempi syksyllä kuin talvella. Pääruokiin käytettäviä luomutuotteita oli tasaisimmin saatavilla, kun taas lisäkesalaattien luomuraaka-aineiden saatavuus vaihteli eniten vuodenaikojen mukaan. Mahdollisuudet luomun käyttöön koettiin paremmiksi pienemmissä Portaat luomuun -ohjelman päiväkodeissa.

Tämän tutkimuksen mukaan luomutuotteita käytetään mielellään päiväkodeissa, mutta käytön kattavuudessa on suuria eroja ja myös vaihtelua vuodenajan mukaan elintarvikeryhmien välillä. Päiväkotilasten vanhempien suhtautuminen luomutuotteisiin oli hyvin myönteistä ja he pitivät luomuruuan tarjoamista päiväkotilapsille suotavana. Tutkimusta tarvittaisiin luomutuotteiden ravintosisällöstä ja niiden käytön vaikutuksista terveyteen, Eija Muukka toteaa.

kuuntele Kesto 12'41"


Haastateltavana:

  • Hankepäällikkö Eija Muukka, EkoCentria, Savon ammatti- ja aikuisopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer