Myös harrastajien kannattaa suojautua puupölyltä

Anja Hiltunen - 16.11.2008 - 11:49:00

Puun käsittelyssä syntyvä puupöly on yksi tavallisimmista orgaanisista pölyistä, joille ihmiset altistuvat. Työperäinen altistuminen puupölylle voi aiheuttaa useita hengitysteiden sairauksia, kuten allergista nuhaa, astmaa sekä kroonista keuhkotulehdusta. Puupölyn aiheuttamien tulehdussairauksien solu- ja molekyylitason syntymekanismeista tiedetään kuitenkin hyvin vähän.

Filosofian maisteri Juha Määttä selvitti toksikologian alan väitöskirjassaan Sytokiini-, kemokiini- ja kemokiinireseptorituotanto hiiren RAW 264.7 makrofaageissa ja hiiren keuhkoissa puupölyaltistuksen jälkeen tulehdussolujen välisessä molekyyliviestinnässä tärkeiden sytokiinien, kemokiinien ja kemokiinireseptoreiden tuottoa hiiren makrofaagi-syöjäsoluissa sekä hiiren keuhkokudoksessa puupölyaltistuksen jälkeen. Tutkimuksen tulokset viittaavat sytokiinien ja kemokiinien merkittävään rooliin puupölyn aiheuttaman keuhkotulehduksen synnyssä.

Keuhkorakkuloiden makrofaagit muodostavat ensimmäisen puolustuslinjan keuhkoihin hengityksen kautta tulevia taudinaiheuttajia ja hiukkasia vastaan. Makrofaagit syövät ja tuhoavat taudinaiheuttajia ja hiukkasia sekä erittävät erilaisia sytokiineja ja kemokiineja, jotka vaikuttavat keuhkotulehduksen syntyyn ja kehitykseen. Juha Määttä altisti soluviljelmässä kasvatettuja hiiren makrofaagisoluja tammen, koivun, pyökin ja tiikin puupölyllä sekä männyn ja kuusen puupölyllä. Lisäksi hiirien keuhkoja altistettiin usean viikon ajan tammi- ja koivupölyillä. Tutkimuksen viimeisessä osiossa selvitettiin, muokkaako tammipölyaltistus keuhkojen tulehdusvastetta ovalbumiini-proteiinille allergisoiduissa astmaattisissa hiirissä.

Tulokset osoittavat, että sekä lehti- että havupuupölyt voivat vaikuttaa keuhkotulehduksen syntyyn säätelemällä makrofaagien sytokiini-, kemokiini- ja kemokiinireseptorituotantoa. Lehti- ja havupuupölyjen välillä ei havaittu merkittäviä eroja niiden kyvyssä saada aikaan näiden välittäjäaineiden tuotantoa hiiren soluviljelmämakrofaageissa. Määttä havaitsi, että toistuva puupölyaltistus aiheuttaa hiirissä keuhkotulehdusta, jolle on ominaista useiden sytokiinien, kemokiinien ja kemokiinireseptoreiden tuotannon lisääntyminen keuhkokudoksessa. Tammipöly aiheutti hiirissä voimakkaampaa keuhkotulehdusta kuin koivupöly. Puupölyaltistus pystyi myös muokkaamaan allergista astmaa: toistuva altistus heikensi joitakin allergiselle astmalle tyypillisiä oireita tammipölylle altistuneissa astmaattisissa hiirissä. Tutkimuksen tuloksia voi hyödyntää käytännön työsuojelussa arvioitaessa eri puulajien pölyjen haitallisuutta.

Juha Määttä teki väitöskirjansa Kuopion yliopistolle.

kuuntele Kesto 4'39"

 


Haastateltavana:

  • FM  Juha Määttä, Työterveyslaitos

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer