Osuustoiminta voi hyvin Suomessa

Kari Salmela - 7.11.2008 - 10:09:00

- Suomen väestöstä 84 prosenttia kuuluu johonkin osuuskuntaan. Toki siinä on päällekkäisyyttä, mutta tämä on maailmassa korkein prosenttiluku, joka on pystytty esittämään, sanoo professori Juhani Laurinkari Kuopion yliopistosta.

Kuva: Kari SalmelaMikä sitten on osuustoiminnan salaisuus Suomessa? Meillä on osuustoimintaa harjoitettu yli sata vuotta ja osuustoiminnalliset yritykset ovat nousseet vuosikymmenien saatossa yhdeksi talouden kivijalaksi.

- Kyllä tämä vanha yhdessä tekemisen traditio, joka ulottuu Suomessa satojen vuosia taaksepäin, johtaa siihen, että suhtaudumme osuustoimintaan yllättävänkin myönteisesti kaikkien ideologisten muutosten ja myrskyjen keskellä.

Satavuotias osuustoiminta voi Suomessa hyvin. Osuuskuntia löytyy suurten metsä-, vakuutus-, tuottaja- ja päivittäistavarakaupan yritysten taustalta.
- Laman aikana ja sen jälkeen syntyneiden pienten osuuskuntien merkitys ei ole vähentynyt, päinvastoin, sanoo Laurinkari eikä ole huolissaan vaikka kansainvälinen talouskriisi on tulossa.
- Jos katsomme ajassa taaksepäin, ovat osuuskunnat näyttäneet parhaat puolensa kriisiaikoina. Siksi kai osuustoimintaa kutsutaankin hädän ja puutteen lapseksi.

Suomessa ei esiinny vielä kaikkea osuustoiminnan perusmuotoja kuten asunto-osuuskuntia siinä määri kuin muualla. Ruotsista meille rantautuneessa asumisoikeusasumisessa on Laurinkarin mukaan elementtejä osuustoiminnan suuntaan.

Kuluttaja- ja osuustoimintaa kuuluu paljon sellaista, mikä meiltä vielä puuttuu. Esimerkiksi Japanin niin sanotut han-ryhmät eli osuustoiminnallinen vähittäiskauppa on järjestäytynyt kortteileittain, se tarjoaa koulutusta ja matkapalveluja ja ottaa tuotevalikoimassaan kantaa esimerkiksi sotaan ja sotaleikkeihin.

- Lisäksi terveydenhuollon parissa asiakkaiden ja henkiläkunnan muodostamien osuuskuntien jäsenmäärä on Japanissa kasvanut jo pitkään yli 10 prosentin vauhtia, sanoo Laurinkari.

kuuntele Kesto 14'46"

 


Haastateltavana:

  • Professori Juhani Laurinkari, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer