Arktinen ilokaasu vauhdittaa ilmaston lämpenemistä

Anne Heikkinen - 22.2.2009 - 15:40:00

Kuopion yliopiston tutkijaryhmä on löytänyt tundralta uuden kasvihuonekaasujen lähteen.
Kyseessä on hiilidioksidin ja metaanin jälkeen kolmanneksi merkittävin kasvihuonekaasu dityppioksidi, jonka pitoisuus ilmakehässä kasvaa aiheuttaen ilmaston lämpenemistä. Juuri julkaistujen tutkimustulosten mukaan tundran kasvittomat turvepinnat, niin sanotut turvekehät, päästävät läpi kasvukauden ilmakehään suuria määriä dityppioksidia.

Turvekehien ilmastoa lämmittävä vaikutus vastaa neljää prosenttia arktisten metaanipäästöjen lämmitysvaikutuksesta. Turvekehien dityppioksidipäästöt ovat yhtä suuria kuin mitä on mitattu maatalousmaista pohjoisella havumetsävyöhykkeellä. 

Tutkimusryhmän johtaja, professori Pertti Martikainen toteaa, että näiden uusien havaintojen jälkeen on selvää, että arvioitaessa tundran ja ilmaston välistä vuorovaikutusta on tästä lähtien huomioitava aiemmin tiedossa olleiden hiilidioksidin ja metaanin lisäksi myös dityppioksidi.

Mutta mitä tundran turvekehät oikeastaan ovat ja mikä merkitys turvekehistä vapautuvilla päästöillä on ilmaston lämpenemiseen?

Tutkimukseen osallistui Kuopion yliopiston biogeokemian tutkimusryhmän lisäksi tutkijoita Helsingin yliopistosta ja Komin tiedekeskuksesta. Tutkimuksen tulokset julkaistiin 15.2.2009 arvovaltaisessa Nature Geoscience –lehdessä.

kuuntele Kesto 4'23"

 


Kuva: Sanna Susiluoto

Haastateltavana:

  • Maija Repo, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer