Taistelu hampaasta

Kari Salmela - 25.3.2009 - 14:21:00

Kova peli hammaslääkäreiden koulutuksen palaamisesta Kuopioon päättyi kun hallitus päätti (23.3.2009) kehysriihessään, että Itä-Suomen yliopisto saa lisärahaa koulutuksen käynnistämiseen.

Koulutus alkaa syksyllä 2010 ja ensimmäiset hammaslääkärit Kuopiosta valmistuvat suunnitelmien mukaan vuonna 2015.

Rehtori Matti Uusituvan mukaan opettajia on ilmoittautunut jo 30 Suomesta ja ulkomailta.
- Tarkoitus on, että aloituspaikkoja on 40. Olemme laskeneet, että tällöin valmistuneita olisi aikanaan 35, sanoi Uusitupa Savon Sanomille.

Yliopisto palkkaa hyvin nopeassa tahdissa muutaman henkilön käynnistämään hanketta. Opetustilat tulevat olemaan yhteiset Savonia AMK:n hammashoitaja- ja suuhygienistiopiskelijoiden kanssa. Klinikka sijoittuu Savilahden kampusalueelle. Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto ovat luvanneet tukea klinikan rakentamista.

Päätöksen toivotaan helpottavan Itä-Suomen kroonista hammaslääkäripulaa. Läänin alueella on useita kuntia, joissa ei ole yhtään kunnallista hammaslääkäriä.

Rakenneuudistus vei koulutuksen 90-luvulla

Kun hammaslääkäreiden koulutus alkoi Kuopiossa 1970-luvulla, tuskin kukaan osasi arvata minkälaisten myrskyjen läpi se joutuu vielä kulkemaan.

1980-luvun lopulla silloisen opetusministeri Riikka Uosukaisen (kok) johtama yliopistouudistushanke vei Kuopion hammaslääkärikoulutuksen vastatuuleen. Professori Pertti Kauramon johtama työryhmä esitti 1991 koulutuksen lakkauttamista Kuopiossa.

1995 eduskunta päätti koulutuksen lakkauttamisesta, mikä tapahtuikin 1998. Kuopiosta ehti valmistua lähes 550 hammaslääkäriä. Monet asiantuntijat varoittivat jo tuolloin, että päätös tulee johtamaan hammaslääkäripulaan Itä-Suomessa.

Happosen selvityksestä alkoi muutos

Professori Risto-Pekka Happonen laati kesällä 2007 raportin hammaslääkärikoulutuksen kehittämisestä Suomessa. Erityisesti Itä-Suomea vaivasi jo tuolloin (vajaa 10 vuotta Kuopion koulutuksen päättymisestä) vakava hammaslääkäripula.

Happosen raportti totesi yks’kantaan, että Itä-Suomen hammaslääkäripulaa ei kyetä poistamaan, ellei hammaslääkärikoulutusta käynnistetä Kuopiossa.

Raportti käänsi päättäjien mielipiteitä.

» Selvitysmies puoltaa hammaslääkärikoulutuksen palauttamista Kuopioon (kantti.net, 23.8.2007)

Kuopion yliopisto ei aikaillut. Rehtori Matti Uusitupa tuli julkisuuteen pian Happosen raportin julkistamisen jälkeen ja kertoi Kuopion valmiudesta käynnistää hammaslääkärikoulutus jo 2008 syksyllä.

Melko pian Happosen raportin julkistamisen jälkeen myös peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) totesi, että Itä-Suomen hammaslääkäripulaan on saatava jollakin tapaa apua.

» Peruspalveluministeri Paula Risikko: Itä-Suomen hammaslääkäripulaan saatava apua (kantti.net, 28.8.2007)

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) puhui hieman Risikon lausunnon jälkeen Kuopion yliopiston avajaisissa syyskuussa 2007, mutta ei ilmoittanut vielä kantaansa hammaslääkärikoulutuksen käynnistämiseen Kuopiossa.

Katainen lupasi kuitenkin, että päätöksiä siitä tehdään keväällä 2008.

» Jyrki Katainen: Hammaslääketieteellisestä päätökset keväällä (kantti.net, 6.9.2007)

Ja vierailun tarkoitus oli?

Kesän ja syksyn 2007 aikana käytiin vahvaa sanasotaa hammaslääkärikoulutuksen aloittamisesta Kuopiossa. Mielikuvasodassa mentiin jopa niin pitkälle, että arvostetutkin hammaslääketieteen tekijät nimesivät Kuopioon kaavailtavan koulutuksen "AMK-tasoiseksi puuhasteluksi".

Yksi episodi mielikuvasodassa nähtiin marraskuussa 2007 kun Helsingin ja Turun hammaslääkäriopiskelijat kävivät markkinoimassa omia tiedekuntiaan Kuopiossa.

» Hammaslääketiede tutuksi Itä-Suomessa (kantti.net, 6.11.2007)


"Näytön paikka"

Jyrki Kataisen lupaus päätöksen tekemisestä keväällä 2008 venyi vuodella eteenpäin, mutta kun myönteinen päätös 23.3.2009 tuli, pitkittymistä ei muista enää kukaan.

Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa totesi Savon Sanomille pian koulutuksen aloittamispäätöksen kuultuaan, että nyt on näytön paikka.

Se pitää paikkansa, sillä ne, jotka vastustivat hammaslääkärikoulutuksen aloittamista Kuopiossa, tulevat taatusti seuraamaan pitkään suurennuslasilla kaikkea tämän hankkeen ympärillä.


Lähteet: Kantti arkisto, YLE Radio Savo, Savon Sanomat, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer