Tundralle ja takaisin - tutkijana Luoteis-Venäjällä

Anne Heikkinen - 14.3.2009 - 15:09:00

Tutkija Maija Revon väitöstutkimuksen tulokset aikaansaivat melkoisen kohahduksen kansainvälisessä tiedemaailmassa helmikuussa. Repo on osa Kuopion yliopiston biogeokemian tutkijaryhmää, joka löysi arktiselta tundralta uuden kasvihuonekaasujen lähteen.
Kyseessä on hiilidioksidin ja metaanin jälkeen kolmanneksi merkittävin kasvihuonekaasu dityppioksidi, jonka pitoisuus ilmakehässä kasvaa aiheuttaen ilmaston lämpenemistä.

Tutkimus on tehty Komin tasavallassa, aidolla tundralla ikiroudan alueella Luoteis-Venäjällä. Tundran kasvihuonekaasudynamiikkaa on tutkittu maailmalla parikymmentä vuotta, mutta nyt löytynyt tulos muuttaa käsitystämme tundran ekosysteemin ja ilmaston vuorovaikutuksesta.

Maija Repo vietti kahden vuoden aikana kaikkiaan kahdeksan kuukautta tundralla. Tutkimusalue on luontaista tundraa keskellä ei mitään. Kymmenhenkinen tutkijaryhmä asui vailla kaikkia mukavuuksia muutaman neliön mökissä lähellä pienenpientä Seidan kylää. Kylän väkiluku kasvoi roimasti tutkimuksen aikana, sillä hankkeen aikana alueella kävi kaikkiaan 54 tutkijaa 13:sta maasta.

Mutta mitä tundratutkimukselle omistautuminen vaatii? Entä mitä tutkimuksellinen läpimurto tuo tullessaan? Anne Heikkinen tapasi tutkija Maija Revon:

kuuntele Kesto 21'11"

 


Kuva: Sanna Susiluoto

Haastateltavana:

  • Tutkija Maija Repo, Kuopion yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
9 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer