Tutkimusta tundralla

Anne Heikkinen - 6.2.2014 - 10:53:06

– Maisema on vaikuttavan näköistä ikiroutasuota, eri kasvillisuus- ja maaperätyyppien mosaiikkia, kuvaa FM Maija Marushchak näkymiä tutkimusalueellaan Pohjois-Venäjällä, Komin tasavallassa.

Marushchak on ollut mukana tutkimushankkeessa, jossa selvitetään Pohjois- Venäjän tundran hiilenkiertoa ja hänen oma väitöksensä tundran hiilidioksidi-, metaani- ja typpioksiduulitaseesta on juuri tarkastettu Itä-Suomen yliopistossa.

Subarktinen tundra-alue on erittäin kiinnostavaa seutua ilmaston lämpenemisen suhteen.
– Kun ilmasto muuttuu, niin ollaan huolissaan siitä, mitä tapahtuu tundran suurille hiilen ja orgaanisen aineen varastoille, Marushchak kertoo.

– Tundran ekosysteemi sitoo hiiltä ja kasvillisuus sitoo hiiltä, mutta samaan aikaan maaperästä ja kasvillisuudesta vapautuu hiiltä ilmakehään eli on kaksi vastakkaista komponenttia ja näiden tasapainosta riippuu se, mitä siellä ekosysteemissä tapahtuu.

Aikojen saatossa hiiltä on kertynyt tundran maaperään, mutta ilmaston muuttuessa muuttuu myös ekosysteemin tasapainotila ja hiilen vapautuminen maaperästä voi lisääntyä. Toisaalta myös hiilen sitoutuminen kasvillisuuteen voi lisääntyä.

– Nyt halutaan ennustaa mitä ilmaston lämpenemisen myötä tapahtuu arktisilla alueilla. Tarvitaan suurempi varmuus siitä, mikä tilanne on tälle hetkellä, jotta pystymme havainnoimana ja mallittamaan muutoksia, Maija Marushchak toteaa.

kuuntele Kesto 16'43"

 

FM Maija Marushchakin väitöskirja Subarktisen tundran hiilidioksidi-, metaani- ja typpioksiduulitase kolmessa eri mittakaavassa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 31.1.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer