Luma-hanke etsii lahjakkaita matemaatikkoja Itä-Suomen lukioista

Kari Salmela - 13.5.2009 - 11:36:00

Perusteilla oleva Itä-Suomen yliopiston luonnontieteellis-matemaattisten aineiden LUMA-keskus sai jättipotin Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön kevään 2009 rahoituskierroksella. Luonnontieteissä ja matematiikassa hyvin menestyneiden lukiolaisten erityisvalmennukseen tähtäävälle Master Class -hankkeelle myönnettiin yhteensä 200 000 euroa.

Hankkeen koordinaattori Pauliina Korhonen pitää tukea tärkeänä, sillä työsarkaa riittää. Erityisesti matematiikan suosio on nuorten keskuudessa ollut jo jonkun aikaa laskusuunnassa. Huolta ovat kantaneet niin yliopistot kuin ammattikorkeakoulutkin.
- Ilmiö ei ole vain suomalainen. Vastaava ilmiö näkyy myös Euroopan alueella, sanoo Korhonen.

Mater Class -hanke tarjoaa lukiolaisille laadukasta valmennusta matematiikassa, fysiikassa, kemiassa ja tietojenkäsittelytieteessä tähtäimenään valmennettavien menestyminen sekä valtakunnallisissa että kansainvälisissä tiedekilpailuissa.
Hankkeen puitteissa koulutetaan aineenopettajaopiskelijoita ja jatko-opiskelijoita toimimaan kyseisten aineiden valmentajina Itä-Suomen alueella.

Hankkeen lähtökohtana on opettajilta tullut toive ja käytännön tarve saada Itä-Suomeen luonnontieteiden ja matematiikan erityisvalmennusta, sillä toistaiseksi alueella ei sellaista ole järjestetty. Juuri näiden aineiden osaajista on nyt pulaa, joten lahjakkaiden ja motivoituneiden opiskelijoiden riittävän laadukas opetus on turvattava.

– Aloittamalla luonnontieteissä ja matematiikassa hyvin menestyneiden nuorten systemaattisen ja hyvin organisoidun valmennuksen sekä kotimaisten että ulkomaisten huippuvalmentajien avulla pyrimme lisäämään luonnontieteiden yleistä näkyvyyttä ja kiinnostavuutta alueemme kouluissa. Pyrimme myös nostamaan matemaattiset aineet ja niiden yliopisto-opiskelun nykyistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi nuorten keskuudessa, toteaa hankkeen koordinaattori Pauliina Korhonen.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön myöntämä rahoitus on vasta perusteilla olevalle Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskukselle jo toinen. Aiempi Joensuun yliopiston Täydennyskoulutuskeskuksen kautta saatu rahoitus mahdollistaa ohjaajakoulutuksen matematiikkakerhoihin, joita aloittava LUMA-keskus tulee tarjoamaan osaksi alakoulujen iltapäiväkerhotoimintaa.

Kuuntele Pauliina Korhosen haastattelu. Toimittajana on Kari Salmela.

kuuntele Kesto 21'33"

 


Haastateltavana:

  • Koordinaattori Pauliina Korhonen, Itä-Suomen yliopiston LUMA- keskus

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer