Miten verenkierron peptidit selittävät lihavuudessa tapahtuvia muutoksia?

Anne Heikkinen - 14.8.2009 - 13:11:00

Kuva: Kuopion yliopistoFM, LK Miika Heinonen selvitti, että tiettyjen peptidien pitoisuudet verenkierrossa muuttuvat painonmuutoksen ja ravinnonoton seurauksena. Heinosen tuoreen väitöstutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään verenkiertoa, valveillaoloa ja ravinnonottoa säätelevien peptidien toimintaa lihavuudessa ja metabolisessa oireyhtymässä.

Lihavuus on yksi teollistuneiden maiden merkittävimmistä terveysuhkista. Valitettavasti lihavuuden ja siihen liittyvän metabolisen oireyhtymän seurauksena elimistössä tapahtuvia hormonaalisia muutoksia ei vielä täysin tunneta. Miika Heinonen toteaa, että tiedon puuttumisen vuoksi lihavuuden ja siitä aiheutuvien haittojen hoito on nykyisellään vaikeaa.

Mutta mitä nämä kolme peptidiä, apelliini, oreksiini A ja greliini ovat miehiään?

kuuntele Kesto 4'32"

 

FM, LK Miika Heinosen molekulaarisen lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Apeliini-, oreksiini A- ja greliinitasot lihavuudessa ja metabolisessa oireyhtymässä tarkastettiin Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 29.5.2009.

 


Haastateltavana:

  • FM, LK Miika Heinonen

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer