Uusi menetelmä seuloo lääkeainekandidaatteja

Anne Heikkinen - 31.8.2009 - 13:23:00

Lääkkeen tie tutkijan kammiosta apteekin hyllylle on pitkä ja kallis. Uuden tuotteen kehitys maksaa arvioiden mukaan noin 300 -800 miljoonaa dollaria ja kestää yli kymmenen vuotta.

Uuden lääkkeen lähtökohtana on aiemmin tuntematon aktiivinen molekyyli eli johtolankamolekyyli, jonka varaan lääkekehitys voidaan perustaa. Näitä johtolankamolekyylejä etsitään virtuaalisesti tietokoneella. Nykyisin käytettävien virtuaaliseulontamenetelmien ongelmana on niiden taipumus löytää rakenteellisesti samankaltaisia tai jo tunnettuja lääkeaineita muistuttavia molekyylejä, jotka saattavat olla jo toisten patentoimia.

FM Toni Rönkön farmaseuttisen kemian alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessa kehitettiin uusi Brutus seulontamenetelmää, joka perustuu molekyylien sähköisten vuorovaikutusten mallintamiseen tietokoneella. Menetelmä soveltuu käytettäväksi erityisesti lääkekehitysprojektin alkuvaiheessa.

Uusi menetelmä on osoittautunut toimivaksi Kuopion yliopiston lääkekehitysprojekteissa ja sen oikeudet on myyty kuopiolaiselle yritykselle, joka pyrkii tuomaan menetelmän kansainvälisten lääkeyritysten käyttöön.

kuuntele Kesto 4'31"

 

FM Toni Rönkön farmaseuttisen kemian alaan kuuluva väitöskirja Brutus – molekyylien energiakenttiin perustuva päällekkäinasettelualgoritmi virtuaaliseulontaan tarkastettiin Kuopion yliopiston farmaseuttisessa tiedekunnassa 13.8.2009.

 


Haastateltavana:

  • FM Toni Rönkkö

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
14 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer