Islab tutkii miljoonia näytteitä vuodessa

Kari Salmela - 24.10.2009 - 12:36:00

Itä-Suomen laboratoriokeskuksen Islabin hermokeskuksessa Kuopiossa paiskitaan töitä kolmessa vuorossa. Valtava, pienen huoneiston kokoinen laite analysoi satoja näytteitä yhtäaikaisesti. Henkilökunta tuijottaa tiukasti, ei näyteputkia, vaan tietokoneen monitoria.
- Satoja näytteen käsittelyjä teen yhden vuoron aikana, kertoilee Satu Rissanen ja seuraa samalla tiukasti kahta näyttöpäätettä.

Etelä-Savon, Itä-Savon ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien sekä Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kliinisen kemian ja kliinisen mikrobiologian laboratorioiden toiminta on siirtyi ISLABille 1.1. 2008.
Samalla entisten keskussairaaloiden laboratorioiden nimet ovat muuttuneet Kuopion, Mikkelin, Joensuun ja Savonlinnan aluelaboratorioiksi. Islabin henkilöstömäärä on noin 500 ja toimipaikkoja 50. Näytteitä Islab käsittelee vuodessa noin 7 miljoonaa.

- Tässä täytyy muistaa myös, että tuo määrä edellyttää miljoonaa asiakaskäyntiä, muistuttaa toimitusjohtaja Kari Punnonen.
- Suurimmat tutkimusmäärät syntyvät aivan peruverenkuvien analysoinnista kuten hemoglobiinit ja koleterolit. Tämän perustoiminnan lisäksi tehdään ensisijaisesti Kuopiossa erikoistutkimuksia ja harvinaisempaa analytiikkaa jopa niin, että tiettyjä tutkimuksia myymme ympäri Suomea, sanoo Punnonen.
Islabia ei perustettu huvin vuoksi. Sairaanhoitopiirien tavoitteena oli etsiä säästöjä. Punnosen mukaan toiminta on jo tuonut säästöjä.
- Miljoonia euroja tämä toiminta on jo tuonut säästöjä sairaanhoitopiireille, sanoo Punnonen.

Islab on kuntayhtymäliikelaitos, jonka sairaanhoitopiirit omistavat kokonsa mukaisella osuudella. Islabin tehtäviin kuuluu myös opetus- ja tutkimustoiminta kliinisen kemian ja kliinisen mikrobiologian aloilla. Islabin henkilökunta tekee opetustyössä yhteistyötä Kuopion yliopiston kanssa, osallistuu lääketieteen perusopetukseen, opinnäytetöiden ohjaamiseen sekä ammatillisen jatkokoulutuksen toteutukseen.

kuunteleKesto 18'42"

 


Katso myös:

Linkkejä:

  • Islab
  • Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri
  • Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
  • Etelä-Savon sairaanhoitopiiri
  • Itä-Savon sairaanhoitopiiri

 

Haastateltavana:

  • Toimitusjohtaja Kari Punnonen, Islab
  • Laboratorionhoitaja Satu Rissanen, Islab

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer