Pikkulapsen hengenahdistus voi ennustaa astmaa

Anne Heikkinen - 30.11.2009 - 17:07:23

Hengitystieinfektion aikainen hengenahdistus on varsin tavallinen pikkulasten vaiva. Siitä kärsii jopa kolmannes kaikista pikkulapsista. Yleisimmin hengenahdistus johtuu pikkulasten ahtaista hengitysteistä, jotka tukkutuvat helposti infektion aikana. Suurimmalla osalla näistä niin sanotuista pikkuvinkujista ongelma helpottuu kasvun myötä, mutta osalla oireilu jatkuu ja saattaa jopa johtaa astman puhkeamiseen.

Kuva: Kuopion yliopistoLääketieteen lisensiaatti Mari Hyvärisen tuoreessa väitöstutkimuksessa kävi ilmi, että noin 40 prosenttia lapsista, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa varhaisen uloshengitysvaikeuden vuoksi, sairastaa astmaa teini-iän alkaessa. Hyvärinen kertoo, että sairastumisriskiä lisäävät myös muut tekijät. – Pikkulapsilla, joilla on todettu atooppista ihottumaa ennen uloshengitysvaikeutta, oli tutkimuksen mukaan suurentunut riski sairastua myöhemmin astmaan. Myös varhainen herkistyminen tavallisille sisä- tai ulkoilman allergeeneille nosti astmariskin moninkertaiseksi.

LL Mari Hyvärisen väitöstutkimuksessa seurattiin noin 11:sta vuoden ajan sataa lasta, jotka olivat saaneet alle 2-vuotiaana sairaalahoitoa hengitystieinfektion aikaisen uloshengitysvaikeuden vuoksi.

kuunteleKesto 4'17"

 

Lääketieteen lisensiaatti Mari Hyvärisen lastentautien alaan kuuluva väitöskirja Varhaislapsuuden hengenahdistus – Astman riskitekijät 11 vuoden seurannassa tarkastettiin Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 21.11.2009.

 


Haastateltavana:

  • Lääketieteen lisensiaatti Mari Hyvärinen

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
18 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer