Sikainfluenssarokotteesta hyötyvät etenkin perusterveet nuoret aikuiset

Anne Heikkinen - 6.11.2009 - 12:56:00

Suomalaisten rokotusmoraali on ollut koetuksella sikainfluenssarokotteen myötä. Kansallisen rokotusohjelman kattavuus on lähes sataprosenttinen, mutta uuden rokotteen ympärillä on ollut yllättävän paljon negatiivista kohua.

Rokotteeseen liittyvä pelko ja hämmennys ovat aivan turhia, toteaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Timo Vesikari. Vesikarin mielestä ainoa ongelma sikainfluenssarokotukseen liittyen on aikataulu: hänen mukaansa rokotusten antaminen olisi pitänyt aloittaa riskiryhmiin kuulumattomista, terveistä nuorista aikuisista, ei lapsista, raskaana olevista ja iäkkäistä.

- Sikainfluenssan todellinen riskiryhmä ovat terveet nuoret aikuiset, eli 25–44 vuotiaat, jotka normaalisti eivät ole influenssan riskiryhmässä. Nuoret, terveet aikuiset pitäisi mielestäni rokottaa ensimmäiseksi ja nyt näyttää siltä, että he jäävät rokotusaikataulussa viimeisiksi. Parasta olisi tietenkin tarjota rokote kaikille samanaikaiseksi, mutta kysymys on myös rokotusresursseista, Timo Vesikari kertoo.

Parhaillaan vellovasta keskustelusta huolimatta Suomi on rokotusten mallimaa. Kansallista rokotusohjelmaa on uudistettu ja sitä uudistetaan jatkuvasti vastaamaan ajan tarpeita.

Viimeisimpänä rokotusohjelmaan on otettu mukaan influenssarokotus 3-36 kuukauden ikäisille lapsille sekä rotavirusrokote kaikille imeväisille. Rokotusohjelma täydentynee jollakin aikataululla myös muun muassa vesirokkorokotteella, pneumokokkikonjugaattirokotteella sekä kohdunkaulan syöpää vastaan annettavalla HPV-rokotteella.

kuunteleKesto 15'23"

 


Lisää sikainfluenssasta:

  • Sikainfluenssa - virallinen tietopaketti - THL 
  • Ajantasainern pandemiakatsaus - THL 
  • Sikainfluenssa - YLE Uutiset
  • Sikainfluenssa - MTV3

Haastateltavana:

  • Johtaja, professori Timo Vesikari, Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus
Footer