Taantuma kiihdyttää innovaatiotoimintaa

Anne Heikkinen - 26.11.2009 - 17:35:20

Innovaatioiden perään huudetaan Suomessa niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Erityisesti talouden taantuma näyttää kiihdyttävän innovaatioiden syntymistä kun laman aikana on pakko etsiä uusia tuotteita tai toimintamalleja.

Siirtymätaival innovaattorin tai keksijän verstaasta kaupan hyllylle on pitkä, kallis ja kivinen. Tässä apuna on Itä-Suomen alueella toimiva KIP eli Korkeakouluverkoston innovaatiopalvelut -hanke, jonka tavoitteena on kannustaa suomalaisia kehittämään uusia tuotteita, palveluja tai toimintatapoja.

Hankkeessa toimiva innovaatiokoordinaattori Rauno Tiainen Savonia-ammattikorkeakoulusta määrittelee innovaation olemusta: – Innovaatiot ovat yrityksen tai keksijän ajatuksesta syntyneitä, palvelun tai tuotteen parantamiseen liittyviä toimenpiteitä. Innovaatioita voi syntyä markkinointiin, tuotekehitykseen tai vaikkapa myyntiin liittyen. Esimerkkinä voisi olla pk-yritys, joka lanseeraa uuden markkinointitoimenpiteen saavuttaakseen uusia asiakkaita.

Keksijä Tapani Tirkkonen kertoo, että keksintö jalostuu innovaatioksi kun siitä tulee kaupallinen tuote. – On sanottu, että keksijöitä on Suomessa viisi miljoonaa, eli hyviä ideoita löytyy meiltä jokaiselta. Rekisteröityjä keksijöitä maassamme on noin 200 000.

Mutta kuinka innovaatio tai keksintö jalostuu ajatuksesta eteenpäin? Suunnittelija Sari Karhu Korkeakouluverkoston innovaatiopalvelut – hankkeesta kertoo, että innovaatioaihion kehittämiseen haetaan apua asiantuntijoilta. – Haemme yhdessä keinoja ja muotoja, joilla ajatusta viedään eteenpäin. Monesti ongelman on, että yrittäjälle ei ole aikaa lähteä etsimään asiantuntijoita tai ole kontakteja tutkimuslaitoksiin tai korkeakouluihin. Tavoitteenamme on viedä korkeakouluverkoston asiantuntemusta pieniin yrityksiin, jota eivät vielä ole tottuneet käyttämään näitä palveluita. Karhu toteaa.

kuunteleKesto 18'21"

 

Kuva: Anne Heikkinen

 


Linkki:

  • KIP - korkeakouluverkoston innovaatiopalvelut

Haastateltavana:

  • Suunnittelija Sari Karhu, Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Innovaatiokoordinaattori Rauno Tiainen, Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Keksijä Tapani Tirkkonen

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer