Talvisotaluento siitä tietämättömille neuvostonuorille

Jaa sivun osoite |

Kari Salmela - 16.12.2009 - 11:02:28

- Vielä 80-luvun puolivälissä Petroskoissa ja Venäjällä nuorempi polvi ei edes tiennyt koko Talvisotaa olleenkaan, muistelee Joensuun yliopiston ja Karjalan tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Antti Laine luentomatkaansa Petroskoin yliopistoon.

Hän sai syksyllä 2009 Petroskoin yliopiston kunniatohtorin arvonimen. Laine on tutkinut Venäjän ja erityisesti sen luoteisosien historiaa jo 1970-luvun alkupuolelta saakka.

Kunniatohtorin arvonimi myönnettiin Laineelle hänen pitkäjänteisestä ja uraa uurtavasta tutkimustyöstään Venäjällä ja Venäjän Karjalassa.
- Olen käynyt Petroskoissa jo nuorena opiskelijana 70-luvulla ja sitten 80-luvulla nuorena tutkijana mm opettamassa siellä Talvisodasta, kertoo Laine.

Talvisodasta luennoiminen olikin nuorelle tutkijalle ikimuistoinen kokemus.
- Kun kerroin Suomen karjalaisten pika-asutuslaista ja pakenemisesta Suomeen, niin huomasin opiskelijoiden katselevan ymmällään toisiaan. Näin tapahtuu aina kun opiskelijat eivät tiedä mistä heille puhutaan. Kävi selväksi, että Talvisota oli heille tuntematon asia vielä tuolloin, muistelee Laine opetustilannetta Petroskoin yliopistossa vuonna 1985, jolloin hän piti siellä luentosarjaa.

Petroskoin ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistyön jatkumon Laine näkee tärkeänä, mutta taloudelliselta panostukseltaan eriarvoisena.
- Yhteistyö on ollut hieman liikaa suomalaisrahoituksen varassa. No, Karjala on Moskovan näkökulmasta periferian periferia, eikä siihen liikoja panosteta.
Laajemmin yhteistyö suomalaisten ja venäläisten yliopistojen välillä on vähintäänkin haasteellista tulevaisuudessa.
- Jostain Moskovan ja Pietarin yliopistoista mennään Suomen ohi ja tähytään Yhdysvaltojen tai Iso-Britannian suuriin yliopistoihin, sanoo Laine.

kuunteleKesto 18'13"

 


Haastateltavana:

  • Vanhempi tutkija Antti Laine, Joensuun yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
9 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer