Verenpainelääkitys parantaa merkittävästi verenpainepotilaan elämänlaatua

Anne Heikkinen - 31.12.2009 - 11:42:33

Verenpainelääkityksen aloittaminen parantaa huomattavasti verenpainepotilaan elämänlaatua. Myönteisiä muutoksia tapahtuu muun muassa energisyyden ja vireyden, työpaikan ihmissuhteiden sekä mielialan suhteen.

Lääketieteen lisensiaatti Päivi Merirannan väitöstutkimuksen mukaan valtaosa verenpainepotilaista muuttaa elintapojaan päästäkseen parempaan hoitotasapainoon.
– Yhdeksän potilasta kymmenestä oli saanut lääkäriltä tietoa elintapamuutosten tarpeesta ja he olivat myös toteuttaneet muutoksia ruokavaliossaan. Noin puolet potilaista oli lisännyt liikuntaa ja ilmoitti myös laihduttaneensa, Meriranta kertoo.

 

Tutkimuksen aineisto koottiin 22 terveyskeskuksesta, jotka valittiin sairaanhoitopiireittäin edustamaan Suomen terveyskeskuksia. Tutkimukseen osallistui 1130 verenpainelääkityksellä olevaa verenpainepotilasta, 1051 puolisoa sekä 168 terveyskeskuslääkäriä.

Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa verenpaineen hoitoon liittyvän tiedon siirtämistä lääkäriltä potilaalle. Tämän lisäksi Meriranta selvitti verenpainepotilaiden, heidän puolisoidensa ja hoitavien lääkäreiden verenpaineen hoitoon liittyviä käsityksiä ja asenteita sekä hyvään hoitotulokseen liittyviä tekijöitä.

Kaiken kaikkiaan verenpainepotilaat saivat lääkäriltä runsaasti tietoa verenpaineen hoidosta. Silti vain kolmasosa verenpainepotilaista saavuttaa hyvän hoitotasapainon.
– Hyvän hoitotasapainon saavutti miehistä 24 prosenttia ja naisista 30 prosenttia. Kiinnostava on myös tulos, jonka mukaan sekä potilaat että myös lääkärit uskoivat hoitotasapainon olevan todellista parempi, Meriranta kertoo.

Mutta miten verenpainepotilaiden hoitotasapainon voidaan puuttua? LL Päivi Meriranta vastaa.
– Pitäisi pohtia, onko verenpaineen hoito meillä organisoitu parhaalla mahdollisella tavalla. Tärkeintä ei ole lääkärissä käynti, vaan hoidon vaikuttavuus ja hyvä lopputulos. Pitäisi siis suunnitella ja organisoida hoidon aloitus, tehostus ja seuranta niin, että potilas pääsee hoitotavoitteisin.

kuunteleKesto 15'20"

 

Lääketieteen lisensiaatti, yleislääketieteen erikoislääkäri Päivi Merirannan lääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Kohonneen verenpaineen hoito- Hyvää hoitoa etsimässä tarkastettiin Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 18.12.2009.

 


Haastateltavana:

  • LL Päivi Meriranta

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
10 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer