Metabolomiikka selvittää ihmiselimistön toimintaa

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 5.1.2010 - 12:55:02

Dementoivat sairaudet ovat hitaasti eteneviä aivosairauksia. Parantaa hoitoa näihin sairauksiin ei ole, mutta oireita voidaan nykyisin menetelmin lievittää merkittävästi. Ongelmallista dementoivissa sairauksissa on se, että varma diagnoosi sairaudesta voidaan tehdä vasta kun henkikö on kuollut.

FM Niko Jukarainen tutkii menetelmää, jolla saadaan tietoa pään sisäisistä muutoksista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä on erityisen tärkeää taudin tunnistamisen ja lääkityksen aloittamisen kannalta.

Ajankohtaista tietoa elimistön tilasta voidaan saada ydinmagneettiresonanssispektroskopialla eli NMR-spektroskopialla, jota käytetään sekä kemiallisessa että biokemiallisessa tutkimuksessa.
– Suuri suosio menetelmälle on saavutettu kemian alalla, jossa kiinnostavia käyttökohteita ovat muun muassa pienten molekyylien pitoisuuksien mittaaminen biologisista nesteistä, Jukarainen kertoo.

Pienet molekyylit ovat elimistön aineenvaihduntatuotteita eli metaboliitteja. Tätä suhteellisen uutta tieteenalaa kutsutaankin metebolomiikaksi.
– Alalla on tapahtunut räjähdysmäinen kasvu viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana lähinnä laitekehityksestä johtuen. Metabolomiikan avulla alamme ymmärtää entistä paremmin ihmiselimistön toimintaa sekä pieneten molekyylien toimintaan liittyviä tautimekanismeja.

Jukarainen kertoo, että tutkimuksen pääpaino on eri sairauksiin liittyvien merkkiaineiden ja metaboliittien pitoisuuksien selvittäminen erilaisissa sairaustiloissa. Tavoitteena on myös pystyä erottamaan terveet ja sairaat henkilöt toisistaan heidän metaboliittiprofiiliensa perusteella.
– Koska metabolootit ovat aineenvaihdunnan lopputuotteita, voidaan niiden pitoisuuksien avulla myös saada tietoa lääkeaineiden vaikutuksista ja toimintamekanismeista elimistössä, ja näin ollen parantaa annetun hoidon laatua, Jukarainen selventää.

– Tutkimuksen ensimmäinen vaihe on nyt väitöstutkimuksen jälkeen läpi ja voidaan sanoa, että menetelmä toimii. Seuraava vaihe on hankkia lisää näytemateriaalia, joilla menetelmää testataan uudelleen. Mikäli tämä toimii, niin voidaan edetä kliinisiin testeihin.

kuunteleKesto 4'27"

 

FM Niko Jukaraisen kemian alaan kuuluva väitöskirja NMR-metabolomiikka tekniikat ja matemaattiset työkalut apuna neurologisessa diagnostiikassa tarkastettiin Kuopion yliopiston Luonnontieteiden ja ympäristötieteiden tiedekunnassa 11.12.2009.

 


Haastateltavana:

  • FM Niko Jukarainen

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
11 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer