Miltä näyttää yliopistokartta vuonna 2010?

Anne Heikkinen - 29.1.2010 - 12:10:37

Suomalaisissa yliopistoissa eletään uutta aikaa. Tammikuun alussa voimaantullut uusi yliopistolaki toi yliopistoille sekä taloudellisen että hallinnollisen autonomian aiempaan valtion tilivirastoajatteluun verrattuna. Yhtä lailla uusi laki antaa yliopistoille mahdollisuuden hankkia ulkopuolista rahoitusta.

Vuodenvaihde toi muutoksia myös yliopistokarttaan. Helsingin kauppakorkeakoulu, taideteollinen korkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu yhdistyivät Aalto-yliopistoksi. Turussa taas yliopisto ja kauppakorkeakoulu yhdistyivät yhdeksi yliopistoksi. Itä-Suomessa Joensuun ja Kuopion yliopistojen liitosta syntyi Itä-Suomen yliopisto.

Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja Petri Lintunen toteaa, että yliopistoja on näiden uudistusten jälkeen edelleen ehdottomasti liikaa.
– Lukumäärä tulee laskemaan vielä tästä. Nyt on nähty vasta alkusoittoa, Lintunen kuvailee.

Itä-Suomen yliopisto pomppasi kerralla tilastojen kärkikahinoihin. Se on yksi suurimmista tiedeyliopistoista 13 000 opiskelijallaan. Yliopisto tarjoaa opetusta kaikkiaan yli 100 pääaineessa neljän tiedekunnan alla.

Petri Lintunen kertoo uuden yliopiston tavoitteista.
– Tavoitteenamme on olla kolmen merkittävimmän suomalaisen yliopiston joukossa. Tämä vaatii kovaa työtä, eikä tulos synny itsestään. Myös kilpailu kiristyy jatkuvasti. Itse asiassa koko ajan pitää liikkua, että pysyy edes paikallaan ja kipeitäkin valintoja joudutaan tekemään, Lintunen luonnehtii.

Maakuntayliopiston leimasta Itä-Suomessa halutaan päästä eroon.
– Yliopisto on yliopisto riippumatta siitä, missä se sijaitsee. Itä-Suomen yliopistoon tulee opiskelijoita kattavasti ympäri suomea ja myös ulkomailta, maakuntayliopistotermillä ei siis ole katetta.

Yksi yliopistojen suurimmista haasteista on rahoitusmallin muuttuminen. Budjettirahoitus on ainakin jossain määrin turvattua tuloa, mutta täydentävän rahoituksen hankkiminen on kiven alla. Ja kaikki perustuu kilpailuun.
– Säälipisteillä tai olemassaololla ei saavuteta sitä rahallista tulosta, mikä tähän saakka on tullut. Mitä parempi olet, sitä parempi on rahoitus. Vuosi 2010 on vielä tasaantumisen vuosi, mutta 2011 eteenpäin pitää pärjätä ja tehdä tulosta. Muutoin tie on näivettymisen tie, Lintunen arvioi.

kuunteleKesto 15'21"

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer