Uutta tietoa Kashin-Beck -nivelrustotaudista

Kimmo Salvén - 3.3.2010 - 15:27:19

Itä-Suomen yliopiston ja kiinalaisen Jiaotong-yliopiston yhteistutkimus osoitti selkeitä eroja geenien ilmentymisessä Kiinassa melko yleistä Kashin-Beck -nivelrustotautia sairastavilla ja nivelrikkopotilailla. Tuloksista on apua tautitapauksien seulonnassa ja hoitojen suuntaamisessa. Tutkimus julkaistiin ja noteerattiin näkyvästi reumatologian alan arvostetussa kansainvälisessä Arthritis & Rheumatism -lehdessä.
 
Kashin-Beck -tauti on erityisesti Kiinan koillisosan väestössä esiintyvä rustotauti, joka aiheuttaa kasvulevyjen puutteellisen kasvun takia lyhytkasvuisuutta, nivelten epämuodostumia ja nivelruston tuhoutumista. Taudin syy on vielä epäselvä, joskin seleeninpuutos, sienimyrkyt ja juomaveden humus on kytketty taudin ilmenemiseen.
 
Itä-Suomen yliopiston biotieteiden laitoksen yhteistutkimus kiinalaisen Jiaotong-yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa Xi’anissa selvitti eroja Kashin-Beck -potilaiden ja nivelrikkopotilaiden geenien ilmentymisessä. Nivelrikko valittiin vertailukohdaksi, koska taudeilla on osin samankaltaiset kliiniset oireet, vaikka patologiset muutokset nivelrustossa ovat erilaiset.
 
Kashin-Beck -taudilla ja nivelrikolla havaittiin tilastollisesti merkittäviä eroja 233 geenituotteessa. Useat niistä liittyivät solujen ohjelmoituun solukuolemaan eli apoptoosiin, antioksidanttijärjestelmään sekä mitokondrioiden toimintaan. Tutkimustulokset auttavat tarkentamaan geenikohteita, joiden diagnosointi voisi auttaa seulomaan tautia sairastavat tai sille altistuneet, sekä suuntaamaan tulevia hoitoja.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Katso myös:

  • Kashin-Beck disease (Wikipedia, EN)

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
12 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer