Kesäopot kiertävät Kuopiossa neuvomassa nuoria

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 18.6.2010 - 14:36:27

Kuopiossa kiertää juhannusviikolla kesäopojen työpari. Kesäopo-tempaus on valtakunnallisestikin ajatellen ensimmäinen laatuaan, sen on tarkoitus tavoittaa kevään yhteishaussa ilman paikkaa jääneitä nuoria, koulupudokkaita, kertoa heille tarjolla olevista mahdollisuuksista ja ohjata heitä eteenpäin niiden saavuttamiseksi. Kevään yhteishaun tulokset julkaistiin kesäkuun puolivälissä.

Kesäopo-ajatus nousi esille Savon nuorisotiedotushankkeen ja oppilaanohjauksen kehittämishankkeen kokouksessa. Kesäopo-tempaus on hyvä osoitus siitä, miten pienistä ajatuksista kehittyy toimivia innovaatioita - kunhan organisaatioissa vain on sitä pientä laatuaikaa sivuprojektien innovointiin ja toteuttamiseen.

Kesäopot tavattavissa (kellonajat noin-aikoja):

Maanantai 21.6.2010:

12.00 Sokoksen kongi
13.00 Vänärin jäätelökioski *
14.00 Valkeisenlampi (Teatterin beach) *
15.30 Petonen (Kierveslahti beach) *
16.30 Jynkkä (Rauhalahti beach) *

* Säävarauksella

Tiistai 22.6.2010:

10.00 Sokoksen kongi
13.00 Saarijärven ostari
14.00 Puijonjärven ostari
15.00 Neulamäen ostari
16.30 Sokoksen kongi

Yleisesti ottaen ainakin Kuopiossa pitäisi nuorelle löytyä jotain vaihtoehtoja yhteishaussa tapahtuneen karsiutumisen jälkeenkin, toteaa oppilaanohjaaja Risto Kankaanrinta.
– Noin kaikenkaikkiaan kaupungin kohdalta voisi sanoa, että jos nuori vaan haluaa, niin nuorelle on 10-luokka tai joku muu vastaava starttiluokkapaikka.
 
Kymppiluokille voi Kuopiossa hakea heinäkuun loppuun saakka.
 
Kesäopoilta voi siis käydä manantain 21.6. ja tiistain 22.6. aikana kysymässä millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, tai peilaamassa omia ajatuksiaan tulevaisuudestaan. Eikä palvelua ole rajattu vain juuri niille, joille jäi tässä yhteishaussa luu käteen.
– Nuorten lisäksi pyritään huomioimaan myös vanhempia, myös lasten vanhemmat voi tulla jututtamaan meitä. Nekin jotka ovat päässeet ysiltä jo vaikka vuosia sittenkin ja tarvitsevat opo-palveluita, niin kannattaa tulla jututtamaan, toteaa kesäopona toimiva nuorisotyöntekijä Miina Ratilainen. 

Tällä hetkellä kesäopot kiertävät vain Kuopiossa. Kesäopojen aikataulu ohessa - ja paikanpäällä kesäopot löytää kun suunnistaa kohti punaista pakettiautoa.
– Siihen laitetaan bannerit kylkeen ja sinne tulee vilkkuvalot katolle. Se kyllä merkataan niin ettei sitä voi olla huomaamatta, Miina Ratilainen naurahtaa.

Jos tempauksesta saadaan hyviä kokemuksia, sitä saatetaan laajentaa myös muille Savon nuorisotiedotushankkeen toiminnan piirissä oleville paikkakunnille. 

kuuntele Kesto 6'23"

PO1NT aktivoi ja ohjaa nuoria

Kesäopo-tempaus liittyy Savon nuorisotiedotushankkeeseen ja sen taustalla olevaan PO1NT:iin, jonka tavoitteena on tarjota nuorten tieto- ja neuvontapalveluita savolaisille nuorille. Hankkeen toiminta alkoi vuonna 2006 Etelä-Savosta, mutta nykyisellä rahoituskaudella toiminta on laajentunut käsittämään jo 22 savolaista kuntaa.
 
– Tarkoitus on tietysti ensimmäisenä saada kehitettyä toimintaa tässä hankealueella. Tarkoitus olisi että kaikki savon kunnat on aluksi mukana ja miksi ei jos homma toimii, niin Pohjois-Karjala tai nykyinen Itä-Suomen lääni jos saataisiin kokonaan mukaan, niin sehän olisi vallan hienoa, maalailee Savon nuorisotiedotushankkeen vetäjä Jari Hyvönen.
 
Pääasiallinen toiminta tapahtuu verkossa, osoitteessa www.po1nt.fi. Sivustolla tarjotaan tietoa kaikkeen nuorten elämään liittyvästä, esimerkiksi opiskelusta, asumisesta, terveydestä tai vaikkapa harrastuksista. Uusi verkkosivusto on parhaillaan työn alla ja se julkaistaan syksyllä 2010, syksyllä tuodaan tarjolle myös muita uusia verkkopalveluita.
 
Verkkotoiminnan lisäksi taustalla tehdään paljon työtä kunnallisten nuorisotyöntekijöiden kanssa muun muassa koulutuksen ja sisältötuotannon puitteissa.
 
Savon nuorisotiedotushanke on rahoitettu ESR-rahoituksella. Tällä hetkellä hankkeella on   rahoitusta vuoden 2011 loppuun saakka.
 

kuuntele Kesto 11'24"

 

Lähettäjä: Satu (vieras) - 21.6.2010 - 12:38:07

Varsin mielenkiintoinen kokeilu. Tällaisia olisi hyvä saada enemmänkin. Täällä etelässäkin olisi varmasti oitollista maaperää opastukselle. Nyt etenkin juuri kun on saanut tiedon ettei pääse kouluun, kannattaisi ohjata heti eteenpäin. Mutta koulujen opit taitaa olla jo tavoittamattomissa, eikä ohjausta ole saatavilla.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer