Tutkimusjohtaja Kai Simons: Moderni biotiede ihmiskunnan palveluksessa

Kimmo Salvén - 10.6.2010 - 16:27:33

Kuopion tohtoripromootion yhteydessä järjestettiin Studia Generalia -yleisöluentotilaisuus, jossa pohdittiin ihmiskunnan haasteita. Yhtenä puhujista oli tutkimusjohtaja, professori Kai Simons, joka toimii tutkimusryhmän johtajana Dresdenissä Max-Planck-Institute of Molecular Cell Biology -tutkimuslaitoksessa, jonka tarkoitus on yhdistää nykyaikainen molekyylibiologia ja solubiologia. Hän toimi laitoksen johtajana vuoteen 2006 saakka.

Kai Simons toteaa, että elämme muuttuvassa maailmassa. Media uutisoi jatkuvasti tulevaisuudenongelmista, joista Simons nostaa esille yhden: vauraus ja länsimainen elämäntapa.

Luonnonvarojen ja energiankulutus kasvaa vääjäämättä, joka tuo paineita uusiutuvien energianlähteiden kehittämiselle ja luonnonvarojen kierrättämiselle - puhumattakaan kuluttamisen rajoittamisesta.

- Olemme kaikki samassa mahtavassa tankkilaivassa ja se on hitaasti uppoamaisillaan. Mikä on pelastus? Elämäntapojen muutos, mutta se ei yksin riitä.
- Tulevina vuosina meidän on uusittava koko teknologiaperustamme, koska nykyiset raaka-aineet ehtyvät. Tämä on tietysti valtava haaste.

Onko tämä sitten mahdollista, jos niin millä keinoin?

Kai Simons tarjoaa yhdeksi ratkaisuksi modernia biotiedettä.

Nanoteknologian keinoin tekniikkaa voidaan pienentää. Nanoteknologia mahdollistaa erittäin pienessä mittakaavassa toimivien rakenteiden tuottamisen, jolla saadaan esimerkiksi vähennettyä prosesseissa käytettävän energian määrää.

Kuuntele Kai Simonsin luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 21'01"

Muut tilaisuudesta taltioidut luennot:

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
17 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer