Vaatetusmuotoilulla maailmalle

Anne Heikkinen - 21.6.2010 - 12:19:03

Muoti vei Kuopion muotoiluakatemiasta valmistuneen vaatetusmuotoilija Henna Rissasen maailmalle. Nykyinen työnantaja löytyy Tanskasta, aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Jack & Jones-ketjun palveluksessa.
– Tanska on muodin edelläkävijä Pohjoismaissa. Siellä on paljon vaatefirmoja ja se näkyy, Rissanen kertoo.

Henna valmistui vaatetusmuotoilijaksi viisi vuotta sitten.
– Tiesin, että haluan ulkomaille hankkimaan kokemusta juuri teollisesta muotoilusta. Halusin töihin isoon, kansainväliseen firmaan, joka tuottaa muotia.

Rissanen kertoo, että opinnot ovat antaneet hyvän pohjan alalla etenemiseen. Kansainvälisyyteen tosin olisi voinut satsata enemmänkin.
– Muoti on niin kauhean kansainvälinen työ. Siinä suhteessa on helppoa vaihtaa maata ja toisaalta työtä voi tehdä missä päin maailmaa tahansa.

Yksi tunnetuimmista suomalaisista merkeistä maailmalla on Marimekko. Unikot ja raitapaidat ovat Rissasen mukaan pelkästään positiivinen asia.
– Ei ole häirinnyt se, että Marimekko nousee aina esille. Muotia seuraavat tuntevat Suomesta muitakin, pienempiä merkkejä, kuten Ivana Helsingin.

Teollisessa suunnittelussa valmistettavien tuotteiden määrät ovat huikeita. Henna Rissanen kertoo, että hänenkin suunnittelemiaan vaatteita ja asusteita tehdään satoja tuhansia, jopa puoli miljoonaa kappaletta. Levikki yltää jopa 30 maahan.
– Onhan se, että wau, mutta siihenkin tottuu ja se on vain työtä.

Ja kovaa työtä onkin. Rissasen mukaan arki on välillä hyvin kaukana median ja tosi-tv-ohjelmien välittämästä kuvasta.
– Kyllä se on kovaa raatamista, jossa stressiltä ei vältytä. Se on hektistä hommaa, jossa aika on rahaa. Siihen pitää vain sopeutua, jos haluaa tähän työhön.

kuuntele Kesto 12'40"

 

Footer