Katainen patisti yliopistoja koulutusvientiin

Kimmo Salvén - 26.8.2010 - 15:59:52

Valtionvarainministeri Jyrki Katainen haluaa suomalaisten korkeakoulujen lisäävän tutkija- ja opiskelijavaihtoa Venäjän ja Turkin kanssa. Esimerkiksi hän otti alat, jotka kiinnostavat molempia kuten energia tai muu taloudelliseen yhteistyöhän liittyvä ala.

Yliopistojen tutkimushallinnon päivillä Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella puhunut Katainen ihmetteli myös, miksi hyvinvointiosaamisestamme ei tehdä vientituotteita. Suomi on monella mittarilla maailman johtava hyvinvointimaa, jossa kansalaisten on hyvä olla. Koulutuksemme saa jatkuvasti erinomaisia tuloksia kansainvälisissä vertailuissa.

– Meillä on näyttöä, että osaamisemme, esimerkiksi opettajakoulutuksessa, on maailman huippua. Jos meillä on olemassa oleva brändi, niin miksi sitä ei viedä, Katainen kysyi.

Katainen kertoi eräästä arabimaasta Suomeen tulleesta puhelusta, jossa tiedusteltiin suomalaisten mahdollisuudesta kouluttaa maahan 100 000 opettajaa.
– Emme ehkä itse tajuakaan kuinka arvostettua maailmalla osaamisemme opettajakoulutuksessa on.

Katainen kiitteli yliopistoja

Katainen puolusti puheessaan hallituksen toteuttamaa yliopistouudistusta ja kiitti yliopistoja sitoutumista hankkeen toteutukseen. Itä-Suomen yliopistolle Katainen esitti erityiskiitoksen hyvissä ajoin tapahtuneesta yliopistofuusiosta.

– Täytyy nostaa Itä-Suomen yliopistolle hattua. Täällä on itse sanottu, että täällä halutaan tehdä tällainen liitos. Ei ole kovin tavallista, että julkishallinnossa esitetään oma-aloitteisesti fuusiota. Täällä se tehtiin, sanoi Katainen.

Hän totesi myös muita hyviä esimerkkejä olevan, mm. Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston.

Innovaatiot jalostettava Suomessa

Katainen haluaa, että Suomessa tuotetaan tulevaisuudessa niin korkeatasoista tutkimusta ja innovaatioita ja että ne myös jalostetaan täällä.

-Ettei käy niin, että täällä luodaan uuta tietoa, mutta se viedäänkin Kiinaan tai Intiaan jalostettavaksi. Suomen pitää olla maa, johon kannattaa investoida enemmän. Sekä pääkoppaan, että koneisiin ja laitteisiin, sanoi Katainen.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 11 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer