Suomalaisopettajat suuntaavat Abu Dhabiin

Kimmo Salvén - 3.9.2010 - 08:39:16

Suomalainen koulutusosaaminen kiinnostaa maailmalla. Esimerkiksi Suomen PISA-menestys vuodesta toiseen on tuonut Suomeen kiinnostuneita opetusalan kehittäjiä ja opettajia ympäri maailmaa.

Tämän vuoden aikana on puhuttu myös yhä laajemmin suomalaisesta koulutusviennistä ja sen mahdollisuuksista.

Yliopistojen tutkimushallinnon päivillä Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella puhunut valtionvarainministeri Jyrki Katainen totesi Suomen olevan monella mittarilla maailman johtava hyvinvointimaa, jossa kansalaisten on hyvä olla. Koulutuksemme saa jatkuvasti erinomaisia tuloksia kansainvälisissä vertailuissa.

– Meillä on näyttöä, että osaamisemme, esimerkiksi opettajakoulutuksessa, on maailman huippua. Jos meillä on olemassa oleva brändi, niin miksi sitä ei viedä, Katainen kysyi (lisää aiheesta).

Suomen koulutusvientistrategiassa tähdätään siihen, että vuoteen 2015 mennessä koulutus kasvaisi merkittäväksi osaksi Suomen kokonaisvientiä, ja että Suomi olisi tuohon mennessä yksi maailman johtavista koulutukseen ja koulutusjärjestelmän laatuun perustuvista talouksista.

Tavoite voi tuntua etäiseltä, mutta työtä koulutusviennin edistämiseksi tehdään koko ajan.

Yksi viime aikojen sopimuksista löytyy Jyväskylän yliopiston tytäryhtiö EduCluster Finlandilta. Sen puitteissa joukko suomalaisia opettajia lähtee Abu Dhabiin.

Yksi näistä opettajista tulee Kuopiosta, Rajalan alakoulun opettaja Tommi Markkanen on tehnyt jo reilun 15 vuoden uran opettajana. Toukokuussa hän huomasi EduCluster Finlandin ilmoituksen, jolla haettiin opettajia Arabiemiraatteihin, Abu Dhabiin.

Markkanen ei aikaillut vaan laittoi hakupaperit sisään, nyt muutamaa kuukautta myöhemmin lähtö Abu Dhabiin alkoi olla käsillä.

Markkanen toteaa ajatuksen lähdöstä tuntuvan hienolta.
– Tuntuu tosi hienolta lähteä tähän kovaan joukkoon mukaan. Itsekin olen miettinyt, mikä siinä suomalaisessa jutussa on, että onko meillä jokin juttu vietävänä, Markkanen aprikoi.

Suomesta lähtee kahteen kouluun kaikkiaan 30 opettajaa ja kaksi rehtoria. Opetuskielenä on englanti, joka on vieras kieli niin oppilaille kuin opettajillekin. Tulkkeja Markkanen pyrkii kuitenkin välttämään niin pitkälle kuin se on mahdollista. Suomalaiset opettavat kouluissa englantia, matematiikkaa, luonnontietoa ja tietotekniikkaa.

Vaikka suomalaiset on tilattu Abu Dhabiin juuri osaamisensa vuoksi, lähtee Tommi Markkanen matkaan nöyränä.

– No todellakin, ei takki auki, ei sillä tavalla että me tuotiin teille kuulkaa totuus, se on tässä. Me mennään sinne tekemään yhteistyötä ja tekemään sitä työtä mitä me ollaan tehty. Jos se kelpaa, niin hyvä niin, mutta ei me mitään taikatemppuja mennä tekemään, eikä niin että me olisimme hirmu paljon parempia kuin Suomessa ollaan.
– Se henkilökohtainen panostus minulla, minä tiedän, että se tulee olemaan suurempi, koska on semmonen pieni ... että nyt on näytön paikka, Markkanen arvioi.

Tommi Markkanen lähti kohti Abu Dhabia syyskuun alussa. Kimmo Salvén tapasi Tommi Markkasen elokuun loppupuolella, kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 9'34"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 17 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer