Yliopistoilla loppukiri varainhankinnassa

Anne Heikkinen - 23.9.2010 - 17:31:12

Suomalaisissa yliopistoissa käydään kilpajuoksua ajan ja rahan kanssa. Valtio on luvannut, että jos yliopistot keräävät vähintään miljoona euroa yksityistä rahoitusta vuoden loppuun mennessä, valtio antaa tämän päälle 2,5-kertaisen summan valtion kassasta.

Yliopistojen keräystavoitteet ovat varsin huimia. Turussa tavoitellaan 20 miljoonaa, Jyväskylässä kymmentä miljoonaa, Oulussa 15:sta ja itä-suomessa viittä miljoonaa.

Nyt kun varainkeruuaikaa on jäljellä reilut kolme kuukautta, näyttää siltä, että alkuperäisiin keräystavoitteisiin ei kaikkialla päästä.

Itä-suomen yliopistossa alkuperäinen tavoite oli saada kasaan kolme miljoonaa euroa. Tavoitetta kuitenkin nostettiin vartin pian viiteen miljoonaan.
– Tukijoita on löytynyt alueen ja yliopiston ystävistä. Alueella on merkittäviä yrityksiä, jotka ymmärtävät, että yliopiston menestys koituu myös heidän menestyksekseen. Myös kansalaiset ovat havahtuneet, että kyllä täytyy osallistua yliopiston tukemiseen varmistaakseen oman paikkakunnan elinkelpoisuus, kertoo viestintäjohtaja Liisa Hakola.

Itä-Suomen yliopistolla on koossa kaikkiaan 3,9 miljoonaa. Summaa ovat kasvattaneet etenkin Olvi-säätiön sekä Saastamoisen säätiön miljoonalahjoitukset.
– Yksi lahjoitettu euro on 3,5 euroa yliopiston taseessa. Se on hyvä sijoitus ja siksi ei pientäkään lahjoitusta voi aliarvioida. Tässä saa hyvän tuoton jokaiselle eurolle, Hakola tuumaa.

 

Pöllimyynnistä tekstiviestilahjoituksiin

Yliopistot ovat kartuttaneet varainhankinnan kassaansa mitä erilaisimmilla keinoilla. Rahaa voi lahjoittaa vaikkapa tekstiviestillä tai taulukaupoilla. Hakola toteaa, että vaikka nyt käytetyt keinot ovat uusia, yliopistoja on tuettu taloudellisesti kautta aikojen.
– Aikoinaan Turussa ylioppilaat kiersivät talosta taloon, pistettiin metsiä myyntiin ja myytiin pöllejä yliopiston hyväksi.

– On ollut riemastuttavaa, miten hyvin varainkeruu on otettu Itä-Suomessa vastaan. Se osoittaa että alueella on alettu ymmärtää yliopiston merkitys. On mietitty millaista elämä olisi näillä paikkakunnilla, jos ei olisi yliopistoa.

Nyt kerättävä raha menee yliopiston peruspääomaan.
– Se sijoitetaan viisaasti ja riskittömästi. Sijoitusten tuotolla rahoitetaan yliopiston uusia tieteellisiä avauksia, Liisa Hakola kertoo. – Uskon että yliopiston toiminnan tukeminen tulee jatkumaan myös varsinaisen varainhankinnan jälkeen.

kuuntele Kesto 12'33"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer