Laatokan Valamon historia on 1800-luvun luomus

Anne Heikkinen - 19.10.2010 - 07:35:00

Kun vakuuttavaa historiaa ei ollut, se luotiin itse. Näin voi tiivistää FL Kati Parppein tuoreen väitöstutkimuksen tuloksen. Parppei tutki Laatokan Valamon luostarin historiografisen kuvan muodostumista ja tuli siihen tulokseen, että Valamolle hahmoteltiin 1800-luvun aikana vaikuttava historia, joka vastasi sekä luostarin että kirkollisten ja maallisten valtapiirien tarpeisiin.

Valamon luostareita on itse asiassa kaksi.
– On siis Laatokan Valamo eli vanha Valamo sekä Heinävedellä sijaitseva uusi Valamo, Parppei tarkentaa.

Nykytiedon valossa vanha Valamo perustettiin 1300–1400 lukujen vaihteessa. Se autioitui Ruotsin ja Moskovan välisten rajasotien seurauksena 1600 luvun alussa ja vietti hiljaiseloa lähes sata vuotta. Uudelleen Laatokan Valamo perustettiin 1700 luvun alussa ja sen kukoistuskausi oli 1800-luvulla. Uuden pääkaupungin perustaminen Pietariin sekä höyrylaivayhteyden avaaminen Pietarin ja Valamon välille vahvistivat luostarin asemaa.

Valamo siirtyi autonomisen Suomen alueelle 1812. Vanhan Valamon tartu loppui talvisotaan, jolloin se evakuoitiin Suomeen. Luostari nousi uuteen kukoistukseen Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen kun se perustettiin uudelleen vuonna 1989.

 

Historiankirjoitusta ilman lähteitä

– Alun perin halusin tutkia keskiaikaista Valamoa, mutta ei oikein ollut mitä tutkia, sillä lähteitä oli olemattoman vähän. Siitä huolimatta, että lähteitä oli vähän, niin Valamon historiasta on tuotettu värikkäitä kertomuksia. Heräsi siis kysymys kuka niitä kirjoitti ja millaisia materiaaleja niiden koostamiseen käytettiin, kun historiallisia dokumentteja luostarin varhaishistoriasta ei juuri ollut, Kati Parppei kertoo.

Kiinnostus Valamon historiaan oli sidoksissa kansallisaatteen nousuun ja kansallisromantiikkaan.
– 1700-luvun lopulla alettiin etsiä materiaalia luostarin holveista ja kätköistä. Lähteitä tulkittiin sen mukaan mitä katsottiin, että hyödyttää luostarin historiankuvaa. Myöhemmin mukaan tulivat myös väärennökset.

Parppei kertoo, että luostarin historian luomiseen osallistuivat niin akateemisen historiantutkijat kuin innokkaat harrastelijatkin. Historiakuvausten kokoamiseen käytettiin kirjavaa materiaalia, kuten pyhimyselämänkertoja, paikallisia legendoja ja jopa asiakirjaväärennöksiä.
– Näiden taustalta löytyy pietarilainen historiaharrastaja A.I. Sulakadzev, joka kokosi Valamon historiaa vilpittömällä innolla, mutta käytti luovia vapauksia ja lisäsi joukkoon omia mausteitaan.

– Luostarin oman julkaisutoiminnan aloittaminen 1860-luvulla vakiinnutti Valamon kunniakkaasta historiasta kuvan, joka on sittemmin elänyt omaa elämäänsä populaarihistoriallisissa teoksissa, tietosanakirjoissa ja matkaoppaissa, Kati Parppei toteaa.

kuuntele Kesto 14'35"

 

FL Kati Parppein yleisen historian väitöskirja Pyhimyksiä, legendoja ja väärennöksiä. Valamon luostarin historiografisen kuvan muotoutuminen (Saints, Legends and Forgeries. The Formation of the Historiographical Image of Valaam Monastery) tarkastettiin Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa 2.10.2010.

 

Lähettäjä: Janne (vieras) - 28.10.2010 - 09:58:46

Taitaa olla valitettavankin yleistä, mutta historia on todellakin juuri sellaista kuin sen kirjoittaja haluaa sen olevan.

Jos verrataan esimerkiksi Talvisodan historiaa, vaikkapa sitä kautta miten sitä opetetaan suomalaisissa kouluissa versus venäläisissä kouluissa, saattaisimme yllättyä. Tai sitten emme.

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 17.1.2012 - 22:27:27

Jahah.Tuosta lehtijutusta kuvittelin että olisi ollut tuorekin väitös,mutta ei ollut.Mielenkiintoinen aihe!

Lähettäjä: Atro Niiniluoto (vieras) - 13.12.2012 - 13:42:45

Vanhasta Valamosta en ole oikeasti lukenut, mutta uudessa Valamossa olen käynyt 80-luvun alussa.

Footer