Miksi nainen masentuu miestä useammin?

Anne Heikkinen - 13.10.2010 - 10:16:25

Masennusta esiintyy naisilla noin kaksi kertaa miehiä useammin. Itä-Suomen Lääketiedetapahtumassa puhunut LT Soili Lehto toteaa, että naisten masennus myös näyttäytyy ja oireilee eri tavalla kuin miesten masennus.

Miehiä suurempi masennuksen esiintyvyys on havaittavissa eritoten hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Tätä ilmiötä on selitetty sukuhormonien tason vaihtelun aiheuttamilla kielteisillä mielialamuutoksilla.

Soili Lehto kertoo, että paitsi hormonaalinen toiminta niin myös sosiokulturaaliset erot lisäävät naisten masennusalttiutta.
– Naisten on todettu olevan miehiä herkempiä sairastumaan masennukseen ihmissuhderistiriitojen seurauksena.

Voiko siis perinteisiä sukupuolirooleja tukeva kasvatus altistaa tyttöjä masennukselle?
– Tämä onkin kiinnostava, haastava ja arkaluontoinenkin kysymys. On ehdotettu ja pohdittu, että onko niin, että tytöt sosiaalistetaan kiinnittämään huomiota enemmän ihmissuhteisiin ja tunteisiin. Ja vaikuttako tämä siihen, että he ovat alttiimpia masentumaan sitten kun tunneasiat menevät solmuun.

– Jää mietittäväksi, onko se miten paljon kasvatuksen ansiota, että tytöt ovat herkempiä reagoimaan negatiivisiin elämäntapahtumiin masentumalla ja toisaalta miten suuri osa tästä on genetiikan vaikutusta. Se tiedetään, että naisilla on havaittu sellaisia geenimuunnoksia, jotka lisäävät alttiutta masentua kun elämä on stressaavaa ja tulee ikäviä elämänkokemuksia, Soili Lehto kertoo.

 

Eroa oirekuvissa

Miesten ja naisten masennus voivat näyttäytyä myös hyvin erilaisina sairauksina.
– Oirekuvista osa on tavanomaisempia jommallakummalla sukupuolella. Naisilla oirekuvassa korostuvat miehiä useammin ahdistuneisuus, somaattinen oireilu ja sukupuolisen halukkuuden väheneminen.

Myös vuodenaikaan liittyvää masennusoireilua, kuten niin sanottua kaamosmasennusta, sekä masennuksen epätyypillisiä oireita todetaan useammin naisilla.

Mutta onko jotain tehtävissä, miten masennusta voitaisiin ehkäistä?
– Nyky-yhteiskunnassa psyykkisen kuormituksen ja stressin rooli korostuvat etenkin työelämässä. Jos pystyy pitämään tätä psyykkistä kuormitusta kurissa, niin se on yksi keskeisistä masennuksen ehkäisyyn ajateltavista asioista, Soili Lehto korostaa.

Kuuntele Soili Lehdon haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 11'33"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer