Varhain kotiin vauvan kanssa

Anne Heikkinen - 10.10.2010 - 12:08:41

Varhainen kotiutuminen synnytyksen jälkeen on kansainvälinen suuntaus, johon myös Suomessa ollaan siirtymässä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa LYSY eli lyhytjälkihoitoinen synnytys tuli mahdolliseksi keväällä 2008.

LYSYllä tarkoitetaan äidin ja vauvan mahdollisuutta kotiutua 24–48 tunnin kuluttua synnytyksestä.
– Sairaalassaoloajat ovat lyhentyneet kautta linjan viime vuosina ja niin on myös synnytyksessä. Perheelle paras paikka silloin, kun äiti ja vauva ovat kunnossa, on oma koti. Lapsivuodeosasto on aika rauhaton paikka, kertoo osastonhoitaja Sari Vatanen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Varhaisen kotiutumisen ansiosta äidillä on parempi mahdollisuus lepoon ja imetyksen onnistumiseen. Lisäksi altistuminen sairaalainfektioille vähenee.

Lapsivuodeajan käytännöt ovat muuttuneet huimasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Vielä 70-luvulla vauvat olivat vauvalassa ja äidit omissa huoneissaan, jonne vauvat tuotiin syömään tasan neljän tunnin välein.
– Nykyisin meillä on vierihoitokäytäntö. Tavoitteena on, että vastansyntynyt olisi äidin luona 24 tuntia vuorokaudessa. Vierihoito tukee vanhemmuuteen kasvua ja kotona selviytymistä vauvan kanssa.

Lyhytjälkihoitoisessa synnytyksessä kotiutuminen tapahtuu perheen tilanteen ja yksilöllisten tarpeiden mukaan. Sari Vatanen kertoo, että se on vaihtoehto perheille, jotka ovat halukkaita kotiutumaan varhain ja joiden perhe-elämää, kotona selviytymistä ja vanhemmuutta varhainen kotiutuminen tukee.
– Vanhemmat ovat olleet toimintaan hyvin tyytyväisiä.

Lyhytjälkihoitoinen synnytys ei kuitenkaan sovi kaikille. Varhaisen kotiutumisen kriteerit sekä vastasyntyneen että äidin kohdalla ovat varsin tiukat.
– Kotiutuminen edellyttää myös motivaatiota ja sitoutumista yhteistyöhön sairaalan kanssa, Vatanen toteaa.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 9'20"

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
9 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer