Saskatoon - vähän tunnettu mutta terveellinen marja

Kimmo Salvén - 8.11.2010 - 14:41:08

Suomalaisittain melko tuntematon marja, Saskatoon, todettiin hiljattain julkaistussa tutkimuksessa terveysvaikutuksiltaan erinomaiseksi marjaksi. Kyse on kanadalaislähtöisestä marjatuomipihlajan lajikkeesta, jota on viljelty Suomessa jo 15 vuoden ajan.

– Se on aikalailla mustikan makuinen, tosin aikalailla isompi. Saman värinen, kypsänä lähes musta marja. Tämä on jopa paljon makeamman makuinen lajike. Kuitupitoisuus on ehkä suurempi kuin mustikassa, kuvailee professori Riitta Julkunen-Tiitto Itä-Suomen yliopistosta.

– Terveysvaikutusten osalta olemme tutkineet näitä mahdollisesti terveyteen vaikuttavia yhdisteitä, antioksidatiivisia fenoleja. Marjoista on löydetty suuri joukko erittäin hyviä terveysvaikutteisia yhdisteitä, antosyaaneja ja proantosyaniideja, sekä muita fenolisia yhdisteitä, muun muassa muita flavonoideja.

Pensasviljeltävä marja sopii hyvin viljeltäväksi, tässä auttaa myös mahdollisuus koneelliseen keräämiseen.

Myös kotipihoihin Saskatoon on varteenotettava vaihtoehto. Pensas on hyvin visuaalisen näköinen ja sopii pihoihin koristekasviksi, itse marjaa voi käyttää  kuten mitä tahansa muutakin marjaa.
– Leivontaan, mehuiksi, hyytelöiksi, ihan samalla tavalla kuin muitakin marjoja voidaan käyttää, Julkunen-Tiitto kertoo.

kuuntele Kesto 8'25"

 

Footer