Älä ota lääkettä väärin!

Kimmo Salvén - 27.1.2011 - 10:11:01

Lääkevalmisteita on hyvin monenlaisia: tabletteja, kapseleita, mikstuuroita, laastareita, suussa vapautuvia lääkevalmisteita, inhalaattoreita, tippoja ja monia muita. Erilaisilla lääkkeillä voi olla myös erilainen käyttötapa, toisia voi kenties halkaista tai murskata, joissain tapauksissa kapselin voi avata, joskus taas ei.

Miksi näin monenlaisia lääkevalmisteita sitten tuotetaan?
Kuva: Kimmo– Teollisuus on pyrkinyt luomaan hyvin monenlaisia lääkevalmisteita, jotta lääkkeiden ottaminen olisi erilaisille ikäryhmille ja erilaisille ihmisille helpompaa, kertoo proviisori Jouni Ahonen Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta.

– Lääkkeitä on pyritty valmistamaan siten, että antokertoja pystytään vähentämään ja lääkkeitä kohdistamaan paremmin oikeisiin paikkoihin. Voidaan esimerkiksi vähentää lääkkeeiden ottokertoja pakkaamalla lääke pitkävaikutteiseen valmisteeseen.

Tässä piileekin monta sudenkuoppaa. Ottamalla lääkkeen väärin voi sen teho kärsiä – tai vaihtoehtoisesti moninkertaistua. Esimerkiksi vaikutukseltaan pitkäaikaiseksi suunniteltu depot-valmiste voi sisältää 2-3 normaalia lääkeannosta. Tämän on tarkoitus vapautua hitaasti ajan kuluessa.

– Jos tällainen lääke murskataan, pureskellaan tai jauhetaan, vapautetaan koko 2-3 kertainen lääkeaineannos kerralla. Tämä voi saada aikaan vakavia, jopa hengenvaarallisia reaktioita, Ahonen varoittaa.

Olennaisinta on lukea aina lääkkeen mukana tullut ohje. Jos jää jotain epäselvää tai kysyttävää, kannattaa ottaa yhteyttä apteekkiin, lääkeinformaatiokeskukseen tai lääkäriin.

Voiko siis esimerkiksi tabletin murskata tai kapselin tyhjentää?
Kuuntele proviisori Jouni Ahosen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 9'20"


Linkkejä:

  • Kuopion lääkeinformaatiokeskus (KLIK)
  • Apteekkariliitto - Apteekkien yhteystiedot

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer