Siilinjärvelle ammatillisen koulutuksen kampus

Kimmo Salvén - 29.1.2011 - 12:56:42

Kuva: Kimmo Salvén

Savon ammatti- ja aikuisopisto keskittää Siilinjärvellä olevan koulutuksensa Toivalan Haapamäentielle, Rissalassa toimivaa lentokonealan koulutusta lukuunottamatta. Haapamäentiellä toimii ennestään metsäalan sekä luonto- ja ympäristöalan koulutusta antava yksikkö.

Nykyisten koulutustilojen yhteyteen rakennetaan lisää tiloja n. 4900 neliötä ja vanhoja tiloja peruskorjataan. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 10–12 miljoonaa euroa.

Alkusysäys hankkeelle tuli nykyisin Siilinjärvellä käytössä olevien tilojen huonosta kunnosta. Koulutusta keskittäessä päädyttiin Toivalan valintaan kahdesta keskeisestä syystä.
– Ensinnäkin tämä on hieman lähempänä Kuopiota ja helpottaa meidän tilanahtautta Kuopion suunnalla, toinen syy on se, että Siilinjärven kunta on kehittymässä siten, että Toivalan alueelle muodostuu tulevaisuudessa lisää teollista tuotantoa. Tälläkin hetkellä meillä on aika merkittäviä yhteistyökumppaneita muutaman kilometrin säteellä Toivalasta, summaa Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Markku Rissanen.

Kampuksen rakentaminen alkaa huhti–toukokuussa 2011. Valmista pitäisi olla jo keväällä 2012, jonka jälkeen toimintoja on tarkoitus päästä siirtämään uudelle kampukselle. Haapamäentien kampuksen opiskelijamäärä nousee keskittämisen myötä nykyisestä 200 opiskelijasta noin 400–500 opiskelijaan.

Kuuntele Markku Rissasen haastattelu:

kuuntele Kesto 3'03"

 

Kampukselle tulossa myös ympäristöalan koulutusta

Kampuksen laajennuksen yhteydessä kärkihankkeeksi nousee Uusiutuvan energian ja kestävän kehityksen oppimisympäristö. Vuosina 2011–2013 toteutettavan hankkeen puitteissa kampukselle rakennetaan mahdollisuudet maalämpötekniikkaan, aurinkoenergiaan sekä bioenergiaan liittyvälle koulutukselle.

– Nämä uusiutuvat energialähteet, maalämpö, aurinkoenergia, lämpöpumpputekniikka, bioenergia ja myöskin tuuli, vaativat uutta osaamista. Erityisesti näiden yhdistäminen sekä hybridiratkaisujen rakentaminen, suunnittelu, säätäminen ja käyttäminen vaatii osaamista, jonka lisäämiseen tässä ympäristössä tähdätään, kertoo Savon ammatti- ja aikuisopiston kehitysjohtaja Markku Jokela.

Alueelle tehdään myös varaus mahdollisen tuulivoimasovelluksen myöhemmälle rakentamiselle. Tämä mahdollistaisi jatkossa myös tuulivoima-asentajien koulutuksen.
– Tuulivoimaloiden rakentaminen, käyttö ja huolto vaatii osaamista, tuulivoimaloiden osaajista on myöskin pulaa. En pitäisi mahdottomana sitä, että tänne joskus koulutustarkoituksessa tuulimyllykin rakennettaisiin.

Kuuntele Markku Jokelan haastattelu:

kuuntele Kesto 3'42"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 18 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer