Älyä puuntyöstöprosesseihin RFID:llä

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 22.3.2011 - 14:16:15

Kuva: Kimmo Salvén


Savon ammatti- ja aikuisopiston puualan koulutus vihki tänään käyttöön uuden puualan oppimis- ja tuotantoympäristön. Ympäristö yhdistää toisiinsa langattomaan etätunnistukseen perustuvan RFID-teknologian ja robottitekniikan. Ympäristö mahdollistaa koulutuksen ohella uusien käyttösovellusten etsimisen ja testaamisen myös yritysyhteistyönä.

Nyt rakennetun ympäristön avulla voidaan työstää automaattisesti ja hyvin joustavasti mm. puu- ja muovipohjaisia kappaleita. Tekniikka soveltuu esimerkiksi huonekaluteollisuuden ja rakennuspuusepänteollisuuden käyttöön.
– Jokaiseen työstettävään kappaleeseen voidaan tehdä erilaisia porauksia ja jyrsintöjä. Robotti ottaa kappaleesta kiinni siirtää sen oikealle koneelle joka tekee siihen halutut työstöt, esittelee ympäristön toimintaa projektipäällikkö Sami Pekonen Savon ammatti- ja aikuisopistosta.

Perinteisissä tuotantolinjoissa saatetaan ajaa samoja kappaleita aamusta iltaan sarjana, kun taas RFID-tunnisteita hyödyntävä automaatiotekniikka voi työstää jokaisen kappaleen yksilöllisesti sen mukaan, mitä kullekin RFID-tunnisteen omaavalle kappaleelle on ennalta ohjelmoitu. Laitteiston avulla voidaan myös järjestää kappaleiden työstäminen siten, että jonotusajat voidaan minimoida ja läpimenoon menee mahdollisimman vähän aikaa. Toisaalta viela kappaleen ollessa radallakin sen käsittelyyn voidaan antaa uusia, viime hetken ohjeita.

– Kappaleen tullessa rataa pitkin linjastoon radan kuljettimien RFID-lukija antaa saamansa tiedon robotille, joka edelleen siirtää kappaleen esimerkiksi CNC-työstökeskukseen. Myös CNC-työstö tapahtuu automaattisesti RFID-tunnisteen perusteella.

Automaatiota ja tunnistusteknologiaa voidaan käyttää apuna myös tuotannon laadunvalvonnassa.
– Esimerkiksi reunalistoituskoneen yhteydessä on konenäkökamera, joka seuraa koko ajan listasaumaa. Jos listasauma jää jostain syystä auki, se antaa heti käskyn pysäyttää sen osan linjastosta, ettei ajeta koko nippua sudeksi.

Prosessivaiheista syntyvää tietoa voidaan myös tallentaa tietokantaan. Näin voidaan selvittää jälkikäteenkin syitä esimerkiksi pintakäsittelyprosesseissa syntyneisiin laatuongelmiin.

Maakunnan yrityksissä on noussut kiinnostusta itse tekniikkaa, mutta myös oppilaitoksen tarjoamia palveluita kohtaan.
– Muutaman yrityksen kanssa ollaan käyty keskusteluja yritysten omien kappaleiden testaamiseksi tässä linjastossa, Pekonen kertoo.

Kuuntele Pekosen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 10'25"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Kuva CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Footer