Kielitivoli kannustaa opintielle

Anne Heikkinen - 15.1.2011 - 13:25:58

Suomessa ollaan huolissaan lasten ja nuorten kielitaidon kapenemisesta, sillä yhä harvempi peruskoululainen valitsee valinnaista vierasta kieltä opiskeltavakseen. Englannin kielen ylivaltaa ja mielikuvaa kielten epäkiinnostavuudesta pyritään nujertamaan Opetushallituksen valtakunnallisella Kielitivoli-hankkeella. Vuonna 2009 startanneen hankkeen tavoitteena on rohkaista koululaisia ja heidän vanhempiaan valitsemaan tutun ja turvallisen englannin ja toisen kotimaisen kielen lisäksi myös muita vieraita kieliä lukujärjestykseen.

Kielitivoli pyörii myös Kuopiossa. Koordinaattori Eveliina Bovellan kertoo, tarvetta hankkeelle on, sillä monilla nykykoululaisilla on vanhempia, jotka ovat saaneet enemmän kielenopetusta kuin heidän lapsensa koskaan tulevat saamaan.

Kuva: Anne Heikkinen– Kyllä valinnaisia kieliä valittiin ennen enemmän, ja muitakin kieliä kuin englantia, Bovellan toteaa.

A2-lieli on peruskoulun 4. luokalta alkava vapaaehtoinen vieras kieli ja B2-kieli 8.luokalta alkava valinnainen kieli. Kielitarjonta vaihtelee kunnittain; Kuopiossa tarjolla on saksa, ranska ja venäjä.

Eveliina Bovellan kertoo, että mitä nuorempana kielen opiskelun aloittaa, sitä helpompaa se on omaksua.
– Kieltenopetuksessa parina ensimmäisenä vuotena ei lähdetä kieliopista, vaan siitä, miltä se kuulostaa ja ääntämiseen tutustuen. Oppiminen on hyvin kommunikatiivista, osataan kysyä kaverilta vaikka nimeä ja ikää. Tärkeää on, että uskaltaa avata suunsa ja käyttää kieltä - puhuminen on a ja o.

Kuopiossa Kielitivoli-hankkeesta on saatu hyviä kokemuksia ja valinnat ovat lisääntyneet mukavasti.
– Kuopiossa aloitettiin Kielitivoli-kiertue, jossa esiteltiin oppilaille saksaa, ranskaa ja venäjää kaikkein aistien kautta maistellen, musiikkia kuunnellen ja askarrellen. Tämä vaikutti positiivisesti oppilaisiin, he innostuivat kielistä ja halusivat valitakin niitä, Eveliina Bovellan kertoo.

Kuuntele Bovellanin haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 10'47"Kielitivoli-kiertue sai Opetushallituksen myöntämän kieltenopetuksen laatuleiman kunniamaininnan joulukuussa 2010.

Linkkejä:

  • http://www.kielitivoli.fi/
  • http://www.peda.net/veraja/kuopio/vieraat_kielet

Kielitivolin kielihuoneet Habbo-hotellissa:

  • Saksa
  • Ranska
  • Venäjä
  • Espanja

 

Lähettäjä: Vapaa kielivalinta (vieras) - 18.1.2011 - 11:28:34

Kielitivoli on sinänsä hyvä ja kannatettava hanke.
Mutta, tehokkain tapa vaikuttaa monipuoliseen kielivarantoon olisi B1-kielen vapauttaminen ruotsi-kytköksestä vapaasti valittavaksi. Kolmen vieraan kielen opiskelu on useimmille aivan liian kova tavoite. Kolmea vierastahan kahden A-kielen lukijan on pakko lukea, kun seitsemännellä alkaa B1-ruotsi, jolle ei ole vaihtoehtoa.
EUn suositus on äidinkieli ja kaksi vierasta.
Siksi yhtenä vaihtoehtona voisi olla kahden A-kielen lukijan vapauttaminen B1-kielestä.
Näin varmasti saataisiin lisättyä vapaaehtoisen A-kielen lukijoita, kun pakkoruotsi ei ole peikkona väijymässä seitsemännellä.

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 18.1.2011 - 13:56:25

"EUn suositus on äidinkieli ja kaksi vierasta."

Joo, ja meillä suomalaisilla on ongelma: poliittinen termi 'toinen kotimainen', käytännössä ruotsi. Suomalaisella on siis rasitteena vieläkin enemmän kieliä. Pitäisi ruotsi siirtää totuudenmukaisesti vieraaksi kieleksi.

Lähettäjä: Jyrki S (vieras) - 18.2.2011 - 14:49:00

Pakkoruotsin vastustajat ovat oikeassa,
kirjoittaa TUOMAS ENBUSKE:
http://tuomasenbuske.puheenvuoro.uusisuomi.fi/60431-pakkoruotsin-vastust...

"Pakkoruotsin vastustajat ovat oikeassa. He ovat oikeassa yksinkertaisesti siksi, että heistä siltä tuntuu. Ei ole olemassa hyvää tai pahaa itsessään, on vain hyvää ja pahaa jonkun kokemana.
Jos joku ei tarvitse ruotsia elämässään, niin silloin hän ei sitä ei tarvitse. "

"No, mikä pakkoruotsin vastustajissa sitten on niin hienoa? Se on liike, joka pyrkii pois suomalaisille tyypillisestä passiivisen aggressiivisesta alamaisen asemasta. Aiemmin suomalainen oli nöyrä ja katkera. Hän odotti, että järjestelmä kertoo miten pitää elää."

SOFI OKSANEN, Keskiuusimaan haastattelussa:
lainattu sivulta: http://ryyti.blogspot.com/2011/01/sofi-oksanen-skandinaaviskan-ikeesta.html
"Minusta on yllättävää , että kun on oltu huolissaan englannin dominanssista niin vastaus on, että pitäisikin painottaa enemmän skandinaaviskaa. Suomalaisesta perspektiivistä katsottuna suurin osa suomalaisista joutuisi joka tapauksessa kommunikoimaan muulla kuin äidinkielellä. Ja silloin on ihan sama, onko se toinen kieli ruotsi vai englanti."

"Suomalaiset ja islantilaiset (5 milj. vs. 0,3 milj. kirj.huom.) haluavat puhua äidinkieltään ihan samalla tavalla kuin ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset. Ja heillä pitäisi olla siihen oikeus."

"En usko pakkokieliin"

http://www.vapaakielivalinta.fi
http://www.kielipolitiikka.net
http://www.pakkoruotsi.net
http://www.saunalahti.fi/eiry/

Jukka Hankamäki, helsinkiläinen filosofi kirjoittaa reipasta kritiikkiä.
http://jukkahankamaki.blogspot.com/2010/12/pois-pois-pakkoruotsi.html

Pakkoruotsi – haistatus suomenkieliselle rahvaalle

Ruotsia pakko-opetetaan kouluissa ja virkamiehiltä vaaditaan ruotsinkielen taitoa vain siksi, että näin halutaan todistella vuosisatoja vanhan kielipoliittisen valtasuhteen jatkumisesta. Tätä suomenkielisen kulttuurin syrjintää on turha edes yrittää ymmärtää minkään logiikan vaan ainoastaan historian pohjalta. Puhe pakkoruotsista on symbolista jankutusta aidanseipäistä, kun pitäisi puhua itse aidasta.

Esimerkiksi RKP ei ole suinkaan mikään kielipuolue vaan ruotsinkielisten erikoisetuja suojeleva intressiryhmä, jonka tehtävänä on edistää ruotsinkieltä puhuvan taloudellisen eliitin etuja Suomessa. .."

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer