Itä-Suomen korkeakoulukenttä tiivistää yhteistyötään

Kimmo Salvén - 6.4.2011 - 09:49:16

Savonia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun muodostama Itä-Suomen ammattikorkeakoulut (ISAT) ja Itä-Suomen yliopisto lujittavat yhteistyötään strategisella kumppanuussopimuksella, joka allekirjoitettiin Kuopiossa 5.5.2011.

Yhteistyö keskittyy erityisesti korkeakoulujen yhteisiin kehittämis- ja painoalueisiin.

– Tässä luodaan virallisempi pohja sille yhteistyölle, jota on tehty niin kauan kuin Itä-Suomen yliopisto on nykymuodossaan ollut olemassa, toteaa Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen.

Jo tähänkin saakka Itä-Suomen ammattikorkeakoulujen ja Itä-Suomen yliopiston vahvuusalueista löytyneet keihäänkärjet; energia- ja luonnonvarat, hyvinvointipalvelut ja Venäjä-osaaminen, saavat nyt uutta voimaa laajenevan yhteistyön kautta.
– Nämä valinnat sopivat (Itä-Suomen) alueen profiilin erittäin hyvin. Joitain alueen ominaispiirteitä on käännetty vahvuuksiksi, kuten esimerkiksi ikääntyminen ja hyvinvointi, kuvaa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski.

Strategisen kumppanuuden tavoitteena on korkeakoulujen toiminnan laadun, tehokkuuden ja vaikuttavuuden nostaminen. Lisäksi halutaan edistää itäsuomalaisen korkeakoulutuksen tunnettuutta niin Suomessa kuin maailmallakin.

Yhteistyö mahdollistaa myös yhteisten voimavarojen käyttämisen ja hankkimisen niin kalustoyhteistyön kuin yhteisten henkilöresurssienkin muodossa. Yksi tuorein esimerkki on organisaatioiden yhteisen, koulututus- ja tutkimusmaailmaan perehtyneen juristin palkkaaminen.
– Kun sopimusjuridiikka menee entistä haasteellisemmaksi varsinakin tutkimus- ja kehityshankkeiden kansainvälistyessä, olemme rakentamassa yhteistä mallia, resurssia, jonka kautta voimme hyödyntää tämän sektorin osaavaa yhteistä juristia, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Veli-Matti Tolppi.

Tavoitteena on myös lisätä osapuolten henkilöstön ja opiskelijoiden vuorovaikutusta korkeakoulukentän sisällä. Yksi merkittävä, suoraan niin opiskelijoille kuin työntekijöillekin näkyvä yhteistyömuoto löytyy oppimiskeskuspalveluista. Tieto- ja viestintäteknologiaosaamisen tarve on liki yhtenevä oppilaitoksesta ja koulutusalasta riippumatta. Tästä löytyy jo aiempaa kokemusta, sillä yhteistyö on aloitettu jo aikanaan Kuopion yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun välillä.

– Henkilöstön kouluttamisessa tehdään jo yhteistyötä, annamme esimerkiksi verkko-opettajuuden asiantuntijakoulutusta. Yliopisto on tavallaan koulutuksen tuottaja, mukana on osallistujia Savoniasta ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta, kertoo Itä-Suomen yliopiston opinto- ja opetuspalvelukeskuksen johtaja Tuula Heide.

Sähköisten opetusvälineiden ja viestintäteknologioiden käyttäminen korostuu jo nykyisinkin niin Itä-Suomen yliopiston kampusten välillä kuin Savonia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulunkin arjessa.

Strateginen kumppanuussopimus on voimassa 31.12.2012 saakka.

Lähettäjä: Manse (vieras) - 6.4.2011 - 11:25:08

"Yhteistyö keskittyy erityisesti korkeakoulujen yhteisiin kehittämis- ja painoalueisiin."

Tuo yliopiston ja amk:n yhteistyötä kuvaava lause voi realisoituessaan tulla vielä kalliiksi kehittämistyön kohteeksi joutuville aloille. Itä-Suomen yliopistosta rakentamisen yhteydessä tapahtuneella kehittämisellä ainakin on ollut raskaat seuraukset henkilöstön työmotivaatioon ja jaksamiseen. Tästä todistaa mm. viimeisin työhyinvointikysely.

Hyvin arvattavaa on, että yhteistyö osuu ensimmäisenä päällekäisiin toimintoihin. Näitä löytyy opetustuksen puolelta mm. taloustieteissä ja IT-koulutuksessa. Samoin hallinnossa lakaissee jälleen iso luuta yliopistonkin puolella, vaikka edellistenkään irtisanomisten pyykkiä ei olle vielä pesty.

Sinänsä ns. duaalimallista luopuminen olisi järkevää ja säästäisi resursseja, mutta nähtäväksi jää mistä uudistusten läpiviemiseen saadaan osaavat tekijät. Rehtoreiden kaveriipiiristä ei voine löytyä joka asiaan osaajaa. Ehkä välillä pitäisi pistää paikkoja ihan oikeastikin hakuun.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
10 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer