Lasten lääkehoito on vanhempien vastuulla

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 27.4.2011 - 14:57:25

Suomalaiset vanhemmat lääkitsevät lasten sairauksia ja oireita varsin hyvin. Tähän tulokseen tultiin proviisori Kati Sepposen väitöstutkimuksessa, jossa selvitettiin lasten lääkkeiden käyttöä ja siihen liittyviä ongelmia niin lasten kuin vanhempienkin näkökulmasta.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka lasten lääkitys kotona sujuu, millaisia asioita vanhemmat pitävät hankalina lasten lääkehoidossa ja kuinka näitä lääkehoitoon liittyviä ongelmia on kotona ratkottu.

Kati Sepponen kertoo, että suomalaiset vanhemmat suhtautuvat lasten lääkehoitoon pääosin myönteisesti.
– Esimerkiksi kun on määrätty antibiootteja erilaisten infektioiden hoitoon, niin huomattiin, että antibioottikuurin toteutti loppuun saakka 92 prosenttia vanhemmista. Suomalaiset vanhemmat selvästi tietävät sen, että kuuri täytyy käyttää loppuun.

Tutkimus koostuu kolmesta osatutkimuksesta. Yhdessä selvitettiin 0-7 -vuotiaiden lasten kivun hoitoa kotona Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tehdyn päiväkirurgisen toimenpiteen jälkeen. Toinen aineisto selvitti 0-12 -vuotiaille lapsille hengitystieinfektioon määrätyn antibioottikuurin toteutumista ja kolmas osatutkimus kuvasi 7-12 -vuotiaiden astmaa sairastavien lasten kokemuksia astmalääkkeiden käytöstä.

 

"Mä en haluu"

Lasten lääkkeiden käytön tyypillisimmät ongelmat ovat varmasti tuttuja monessa lapsiperheessä: lapsen kieltäytyminen lääkkeen ottamisesta, lääkkeen paha maku ja nielemisvaikeudet. Yhtä lailla ongelmaksi koettiin lääkkeiden haittavaikutukset tai niiden pelko, lääkkeen puutteellinen teho sekä lääkkeen ottamisen unohtaminen.

– Joillekin lapsille tablettien nieleminen voi olla hankalaa, mutta toisaalta liuosmuotoistenkin lääkkeiden nieleminenkin voi tuottaa vaikeuksia. Lääkärin ja apteekkiammattilaisen olisi hyvä keskustella lapsen kanssa ja kysellä, että mikä olisi mieluisin lääkemuoto. Monesti jos lapsi osaa niellä, niin tabletti voi olla tosi hyvä vaihtoehto, sillä se ei maistu pahalle. Liuosmuotoisessa lääkkeessä maku voi olla ongelma, mutta jos mikstuuran säilyttää jääkaapissa niin se ei maistu niin pahalta, sillä kylmä lääke ei maistu niin voimakkaalta, Sepponen kertoo.

Proviisori Kati Sepponen toteaa, että lääkärin ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tulisi lääkettä määrätessään tai suositellessaan kysellä lapsen ja vanhempien aiempia kokemuksia ja toiveita. He voisivat myös oma-aloitteisemmin antaa vanhemmille lääkkeiden käyttämistä helpottavia ohjeita sekä kertoa lääkehoidon eduista ja riskeistä.

kuuntele Kesto 14'56"

 

Proviisori Kati Sepposen väitöskirja Lasten lääkkeiden käyttö ja siihen liittyvät ongelmat lasten ja vanhempien näkökulmasta tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 1.4.2011.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer